SON DUYURULAR
DHARMA Hukuk Bürosu ile Sözleşme imzalanmıştır.
12 Eylül 2024MÜHENDİS TEK-SEN KONFEDERASYON SÜREÇLERİ DUYURUSU
14 AÄŸustos 2024MÃœHENDÄ°S TEK-SEN BÃœRO SENDÄ°KAMIZIN AFÄ°ÅžLERÄ° HAZIRLANMIÅžTIR.
16 Temmuz 2024MÜHENDİS TEK-SEN BÜRO SENDİKAMIZIN BROŞÜRLERİ HAZIRLANMIŞTIR.
22 Mayıs 2024MÜHENDÄ°S, TEKNÄ°K HÄ°ZMETLER VE DÄ°ÄžER BÜRO, BANKACILIK VE SÄ°GORTACILIK HÄ°ZMETLERÄ° ÇALIÅžANLARI SENDÄ°KASI
ANA TÜZÜÄžÜ
BÄ°RÄ°NCÄ° KISIM
GENEL ESASLAR
SENDÄ°KANIN ADI, KISA ADI, GENEL MERKEZÄ° VE ADRESÄ°
MADDE 1
Sendikanın Adı: Mühendis, Teknik Hizmetler ve DiÄŸer Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri Çalışanları Sendikası’dır. Kısa adı MÜHENDÄ°S TEK-SEN BÜRO’dur.
Sendikanın Genel Merkezi; Ankara’dadır.
Sendikanın Adresi: BeÅŸtepe Mah. Nergiz Sokak ViaTower Ä°ÅŸ Merkezi No:7 A Kat:6 Daire:9 SöÄŸütözü/Yenimahalle/ANKARA
Sendika Genel Merkezinin baÅŸka bir ile nakline Genel Kurul, il içindeki adres deÄŸiÅŸikliÄŸine Genel Yönetim Kurulu yetkilidir.
TANIMLAR
MADDE 2
Bu tüzükte geçen;
a. Hizmet Kolu: 1 Nolu Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri Kolu’nu,
b. Sendika: Mühendis, Teknik Hizmetler ve DiÄŸer Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri Çalışanları Sendikası (MÜHENDÄ°S TEK-SEN BÜRO)’nı,
c. Teknik Hizmetler Sınıfı Çalışanları: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar,peyzaj mimarı, iç mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatistikçi, yöneylemci (hareket araÅŸtırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici ve benzeri ile teknik öÄŸretmen okullarından mezun olup da, öÄŸretmenlik mesleÄŸi dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun ÅŸehir plancısı, yüksek ÅŸehir plancısı, yüksek bölge plancısı, tütün eksperi yetiÅŸtirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, folklor araÅŸtırmacısı, kütüphaneci, arÅŸivci, kitap patoloÄŸu, sosyolog, programcı, çözümleyici yüksek tekniker, tekniker, teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüÅŸ bulunanlar Teknik Hizmetler Sınıfını teÅŸkil eder.
ç. Ä°ÅŸ Yeri: Kamu hizmetinin yürütüldüÄŸü yerleri ve hizmetin niteliÄŸi ve yürütülmesi bakımından baÄŸlı tüm birimleri,
d. Genel Yönetim Kurulu: Amaçların gerçekleÅŸtirilmesi için sendikamızın "Genel Yönetim Kurulu" yetkilidir. Yetkilerini Genel Kuruldan alır ve ilk Genel Kurula kadar tek yetkili kuruldur.
e. Delege: Genel kurullarda üyeleri temsilen görev yapan seçilmiÅŸ kiÅŸiyi,
f. Toplu SözleÅŸme: Ä°lgili Kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülen toplu sözleÅŸme görüÅŸmeleri sonucunda mutabık kalınması durumunda taraflarca imzalanan sözleÅŸmeyi,
g. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu: Toplu sözleÅŸme sırasında çıkabilecek uyuÅŸmazlıkların çözümü için oluÅŸturulan kurulu,
ÄŸ. Toplantı Tutanağı: Toplu sözleÅŸme görüÅŸmeleri sonucunda toplu sözleÅŸme imzalanamaması halinde, tarafların uzlaÅŸtığı ve uzlaÅŸamadığı konuların yer aldığı tutanağı,
h. Ä°ÅŸyeri Sendika Temsilcisi: Bir iÅŸyerinde en çok üye kaydetmiÅŸ sendikaca o iÅŸyerinden seçilen veya atanan kamu görevlisini,
ı. Sendika Ä°ÅŸ Yeri Temsilcisi: Bir iÅŸyerinde en çok üye kaydetmiÅŸ sendika dışındaki her bir sendika tarafından o iÅŸyerinden seçilen veya atanan kamu görevlisini,
i. Üye: MÜHENDÄ°S TEK-SEN BÜRO üyesini ifade eder.
SENDÄ°KANIN FAALÄ°YET ALANI
MADDE 3
Sendika; 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu SözleÅŸme Kanunu’nun 5. maddesinde belirtilen 1 Nolu Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri kolunda faaliyet gösterir ve ilgili mevzuatında bu hizmet kolunda olduÄŸu belirtilen kamu kurum ve kuruluÅŸları ile bunlara baÄŸlı iÅŸyerleri ve bu iÅŸyerlerinin eklentilerinde teÅŸkilatlanır.
SENDÄ°KANIN AMACI
MADDE 4
Bu Sendika; mühendislerin, mimarların, ÅŸehir plancılarının, teknikerlerin, peyzaj mimarlarının vb. teknik hizmetler sınıfı çalışanlarının ve diÄŸer hizmet kolu çalışanlarının haklarını korumak, geliÅŸtirmek ve onların özlük, sosyal, hukuki ve insan haklarını desteklemek, milli ve manevi değerleri gözeterek toplum ve çalışma barışını tesis etmek, üyeler arasında karşılıklı yardımlaÅŸma ve dayanışmayı saÄŸlamak amacıyla, siyasi, dini, mezhebi veya diÄŸer ayrımcılık türlerine girmeden, politik amaçlardan uzak olarak kurulmuÅŸtur.
Bu amacın gerçekleÅŸtirilmesi için;
a. Kamu görevlilerinin; yaptıkları iÅŸe uygun, insanlık onuruna yaraşır bir gelir elde etmelerini saÄŸlayacak adil bir ücret sistemi ve daha iyi çalışma ÅŸartlarına eriÅŸmesi, toplumsal ve mesleki saygınlıklarının artırılması, toplu görüÅŸmelerde teklif metinlerin ortaya koyulması ve toplu sözleÅŸmeler aracılığıyla mali ve sosyal haklarının artırılması için çalışmalar yapar.
b. Üyelerinin ve aile bireylerinin beden ve ruh saÄŸlığını koruyacak ve geliÅŸtirecek tedbirlerin alınması ve Anayasamızda belirlenen aile birliÄŸinin korunması hükümlerine uygun çalışmalar yapar.
c. Kamu görevlilerinin, geleceÄŸe güvenle bakmalarını saÄŸlayacak sosyal güvenlik sisteminin geliÅŸtirilmesi ve sosyal güvenlik sisteminden eksiksiz yararlanmalarını saÄŸlayacak ÅŸekilde gerekli tedbirleri alır.
ç. Mesleki olarak görev yaptığı kamu kurum ve kuruluÅŸları ile bunlara baÄŸlı iÅŸyerlerindeki üyelerin mesleklerinde ve görevlerinde yükselmesi, kendilerini geliÅŸtirmesi ve daha kaliteli ve verimli kamu hizmeti verebilmeleri için sosyal, bilimsel, kültürel, ekonomik ve teknik ağırlıklı eÄŸitim çalışma ve etkinliklerin yapılması ile görevde yükselme sınavları için belirli periyotlar da ilgili Bakanlıklara baÅŸvuru yapılması adına çalışmalar yapar.
d. Atama ve yer deÄŸiÅŸtirme, görevde yükselme, ödüllendirme, sicil-disiplin düzenleme ve uygulamalarının adil, tarafsız, hakkaniyete uygun, kariyer ve liyakat ilkeleriyle örtüÅŸür olacak ÅŸekilde düzenleme yapılması için tedbirler alır.
e. Üyelerin milli gelirden hak ettikleri payı alabilmesi için çalışır.
f. Üyelerin çalışma ortamlarını ergonomik hale getirmek, iÅŸe eriÅŸimi kolaylaÅŸtırmak, ev ve iÅŸ yeri ulaşımını iyileÅŸtirmek için gerekli yasal ve idari düzenlemelerin yapılması hususunda çalışmalar yapar.
g. Mesleki etik kurallara uygun bir ÅŸekilde çalışmayı teÅŸvik eder ve üyelerin deontolojik prensiplere uygun davranışlarını destekler. Üyelerin hukuki haklarını savunur, hukuksal anlaÅŸmazlıklarında yardımcı olur ve gerektiÄŸinde hukuki destek saÄŸlar.
ÄŸ. Üyelerin mesleki baÅŸarılarını artırmak için eÄŸitim ve öÄŸretim imkânları sunar ve üyelerin insan hakları, sosyal adalet ve sosyal güvenlik gibi sorunlarını çözmek amacıyla çeÅŸitli projeler yürütür.
h. Teknoloji ve mühendislik alanlarında yaÅŸanan hızlı deÄŸiÅŸim ve geliÅŸmeler, beraberinde bazı sistem ve organizasyon hatalarını da getirmiÅŸtir. Bu deÄŸiÅŸimler sırasında ortaya çıkan hatalar, çalışanlar üzerinde stres, haksız yönetici baskıları (mobbing), duygusal travma, mesleki tatminsizlik, meslek yorgunluÄŸu, genel bir memnuniyetsizlik durumu ve tolerans eksikliÄŸi gibi sorunlara yol açmıştır. Bu hataların çalışanlara yüklenmesi, onları mutsuz ve demoralize etmiÅŸtir. Bu sendikal faaliyetin amaçlarından biri de, teknik personelin ve diÄŸer hizmet kolu çalışanlarının karşılaÅŸtığı sorunları belirlemek, bu sorunların nedenlerini incelemek ve çözüm yollarını tespit etmek için bilimsel çalışmalar, araÅŸtırma projeleri, anket çalışmaları gibi yöntemler kullanarak, bu sorunlarla ilgili sendikal faaliyetlerde bulunmaktır. Aynı zamanda, ilgili yetkililere bu sorunları etkili bir ÅŸekilde iletir ve teknik hizmet personelinin ve diÄŸer hizmet kolu çalışanlarının mesleki tatminini artırır, çalışma koÅŸullarını iyileÅŸtirmek ve genel memnuniyetlerini yükseltmek için çözüm önerileri sunar.
ı. Mühendislik, Mimarlık ve Teknik Hizmetler Sınıfında bulunan meslekler, diÄŸer birçok meslek gibi emeklilikle sona eren kariyer meslekler deÄŸildir. Sendika, mühendislik, mimarlık ve teknik hizmetler sınıfındaki tüm çalışanların ekonomik sıkıntılar yaÅŸamadan tüm yaÅŸam evrelerinde maddi ve manevi desteklenmesini ve doÄŸal yaÅŸlanma süreçlerinde, yalnız kaldıklarında veya bakıma ihtiyaç duyduklarında temel gereksinimlerinin karşılanmasını saÄŸlama amacı güder. Bu doÄŸrultuda, özlük haklarını geliÅŸtirmek ve mühendislerin, teknik hizmet sınıfı personelin ve tüm hizmet kolu çalışanlarının refahını artırmak için sendikal düzenlemeler ve faaliyetlerde bulunur.
i. DiÄŸer sendikalarla iÅŸbirliÄŸi yaparak amaçlarına daha hızlı ve etkili bir ÅŸekilde ulaşır. Ayrıca, uluslararası sendikal iÅŸbirliÄŸi için gereken adımları atar.
j. Sendikamızın faaliyet göstereceÄŸi iÅŸ kolunda bulunan kamu kurum, kuruluÅŸ ve bunlara baÄŸlı iÅŸ yerlerinde istihdam edilen teknik personelin ek göstergelerinin, diÄŸer iÅŸ kollarında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluÅŸlarında istihdam edilen teknik personele aynı düzeye getirilmesi için faaliyet ortaya koyarak kanun, yönetmelik ve yönergelerin oluÅŸturulmasında taslak hazırlayarak maddi kayba uÄŸrayan teknik hizmet sınıfındaki tüm personelin hak kaybının önlenmesini saÄŸlar.
k. 17.06.1938 yılında kabul edilen 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun'un günümüz ÅŸartlarında farklı disiplinlerin ortaya çıkmasıyla birlikte daha kapsayıcı olacak ÅŸekilde yeniden düzenlenmesini saÄŸlayacak çalışmalarda bulunur. Ülkemizde faaliyet gösteren Kamu, Kamu-Özel ortaklıklarında istihdam edilen nitelikli eÄŸitim alan çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacak maddi ve özlük haklarının karşılığını alacak ÅŸekilde mesleki onurun önde tutulacağı, meslek kültürünün yaygınlaÅŸtırılması amaçlanarak ilgili teknik hizmetler sınıfını kapsayacak kanunların çıkması için çalışmalar yapar.
l. Üyelerinin ve yakınlarının mesleki yeterliliklerinin arttırılması ve sorunlarının çözülmesi ile ilgili sendikal faaliyetlerde bulunur. 4688 sayılı kanunun 26. maddesi gereÄŸi, gelirlerinin en az %10’unu üyelerinin mesleki bilgi ve tecrübelerini artırmak için kullanır.
m. Hizmet koluna dâhil olan kamu kurum ve kuruluÅŸları ile bunlara baÄŸlı iÅŸyerlerinde görev yapan engelli kamu görevlilerinin çalışma ortam ve ÅŸartlarının, engellerini en az hissedecekleri ve ilave maÄŸduriyet oluÅŸturmayacak ÅŸekilde düzenlenmesine yönelik yasal ve idari düzenlemelerin yürürlüÄŸe konulması için çalışır.
n. Üyelerinin mesleki donanım ve yeterliklerinin arttırılmasına yönelik hizmet içi eÄŸitim kursları, seminer, konferans düzenlenmesi, gazete, dergi, bülten, broÅŸür vb. yayımlanması; rehberlik ve danışma birimleri oluÅŸturulmak suretiyle üyelerin bilgi, birikim, bakış, yetenek ve bilinç düzeylerinin geliÅŸtirilmesi, üyelerin hukuki konularda danışmanlık alacağı ve dava açılacak hususlarda hukuki desteÄŸinin saÄŸlanması için çaba sarf eder.
o. Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri kolunda kamu kurum ve kuruluÅŸları ile bunlara baÄŸlı iÅŸyerlerinde görev yapan kamu görevlileri ile halkın önceliklerinin, taleplerinin, öneri ve deÄŸerlendirmelerinin, sorunlarının tespit edilmesine yönelik olarak araÅŸtırma ve anket birimi oluÅŸturur.
ö. Dil, din-mezhep, ırk, cinsiyet, siyasi düÅŸünce ve felsefi inanç farkı gözetmeksizin çalışmanın toplum hayatındaki rolünü ve deÄŸerini anlayan ve bu konuda haklarına ve görevlerine vakıf üye topluluÄŸu meydana getirmek için gerekli faaliyetleri yürütür.
p. Üyeleri ile hizmet kolundaki diÄŸer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarıyla ilgili olarak kamu iÅŸvereni ile yürütülecek toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerinde dile getirilecek taleplerle yönelik hazırlıkları yürütür.
r. Kamu görevlilerinin grev, toplu sözleÅŸme, siyaset ve yönetime katılma hakkını elde etmelerine yönelik Anayasa’nın öncelikle 51, 53, 54, 56, 60 ve 128 maddelerinin geliÅŸtirilmesi için kamuoyu oluÅŸturur ve giriÅŸimlerde bulunur. Üyelerine insanlık haysiyetine yakışır bir gelir, daha iyi çalışma ÅŸartları ve daha yüksek mesleki saygınlık kazandırmayı hedefler.
s. Hizmet kolunda bulunan kamu kurum ve kuruluÅŸlarına yönelik özelleÅŸtirme uygulamalarının en aza indirilmesinin yanı sıra ve de özelleÅŸtirme kapsamına alınan kurum ve kuruluÅŸlarda görev yapan kamu görevlilerinin bu uygulamalar nedeniyle maÄŸdur edilmemesi amacıyla tedbirler alır.
ÅŸ. Sendikamız hizmet kolunda yürütülmekte olan kamu hizmetlerinin ülkenin geliÅŸmesine ve milletin refah seviyesinin yükseltilmesine katkı saÄŸlayacak bir içerikte planlanması için çalışır.
t. SözleÅŸmeli personel, kadro karşılığı sözleÅŸmeli personel, kapsam dışı personel gibi istihdam tür ve uygulamalarına son verilerek bütün kamu görevlilerinin memur statüsünde kadrolu olarak istihdam edilmesine yönelik düzenleme önerilerinin hayata geçirilmesi amacıyla eylem, etkinlik, planlama ve uygulamaları gerçekleÅŸtirir ve uygular.
Bu bütün amaçların gerçekleÅŸtirilmesi için sendikamız "Genel Yönetim Kurulu" yetkilidir. Yetkisini genel kuruldan alır. Ä°lk genel kurula kadar tek yetkili kuruldur.
SENDÄ°KANIN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 5
Sendika; Anayasa, yasalar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduÄŸu uluslararası sözleÅŸmeler ile üye olduÄŸu uluslararası kuruluÅŸların ilke, kural ve kararlarından kaynaklanan hak ve yetkilerine dayanarak, baÅŸta üyeleri olmak üzere hizmet kolunda görev yapan kamu görevlilerinin ekonomik, sosyal, kültürel, demokratik hak ve menfaatlerini, adalet ve eÅŸitlik ilkelerine göre korumak ve geliÅŸtirmek için gereken görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.
Bu kapsamda, ilgili mevzuatlardan kaynaklanan görev ve yetkiler yanında;
a. Üyelerinin mali ve sosyal haklarını korumak ve geliÅŸtirmek amacıyla toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerine katılır ve yetkili sendika olarak toplu sözleÅŸme imzalar.
b. Toplu sözleÅŸme imzalandığında, toplu sözleÅŸme hükümlerinin eksiksiz, tam ve doÄŸru bir ÅŸekilde uygulanmasını saÄŸlar, bu amaçla gerekli önlemleri alır ve faaliyetleri gerçekleÅŸtirir.
c. Toplu sözleÅŸme kapsamında veya diÄŸer mevzuat hükümleri gereÄŸi oluÅŸturulan kurul ve komisyonlara temsilci gönderir.
ç. Etkinlik ve verimlilik çalışmaları yapar, sonuçlarıyla ilgili raporlar düzenler, önerilerde bulunur ve kamu iÅŸvereni ile hizmet kolundaki kurum ve kuruluÅŸlarla bu konularda iÅŸbirliÄŸi yapar.
d. Üyelerin mesleki yeterliklerini artırmak ve sorunlarını çözmek, sendikal faaliyetleri geliÅŸtirmek amacıyla kurslar, seminerler ve benzeri etkinlikler düzenler, bilimsel çalışmalar yapar ve yayınlar gerçekleÅŸtirir
e. Toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerinin uzlaÅŸmazlıkla sonuçlanması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na baÅŸvurur, gerekli adımları atar.
f. Üyeleri ile idare arasındaki ihtilaflarda, ortak hak ve menfaatlerinin takip edilmesi veya hukuki yardım gerekliliÄŸi durumunda, üyelerini veya mirasçılarını her düzeyde ve her derecedeki yönetim ve yargı organları önünde temsil eder veya ettirir, üyelerinin haklarına halel getiren iÅŸlem ve düzenlemelerle ilgili olarak üyeleri ve/veya sendika adına dava açar ve bu çerçevede açılan davalarda taraf olur.
g. Mevzuat ve uluslararası antlaÅŸma ve sözleÅŸme hükümlerine göre toplanan ulusal ve uluslararası kurullara gerektiÄŸinde temsilci gönderir.
ÄŸ. Hizmet kolundaki kamu kurum, kuruluÅŸ ve ortaklıklarının merkez ve taÅŸra teÅŸkilat birimlerinde teÅŸkilatlanma çalışmalarını gerçekleÅŸtirir, bu çerçevede hizmet kolunda görev yapan kamu görevlilerinin sendikaya üye olmaları için gerekli etkinlikleri ve faaliyetleri gerçekleÅŸtirir.
h. Amaçlarına ulaÅŸmak, üyelerinin beklentilerini karşılamak, kamu görevlilerinin sendikaya ilgisini artırmak için seminerler, konferanslar, paneller, açık oturumlar, kurultaylar, kurslar gibi eÄŸitici ve kültürel etkinliklerde bulunur.
ı. Üyelerin ve ailelerinin yararlanmaları için hizmet amaçlı olarak eÄŸitim ve saÄŸlık tesisleri, dinlenme yerleri, spor alanları ve benzeri sosyal tesisler ile er ve kitaplık, kreÅŸ, yuva ve huzur evleri, yardımlaÅŸma sandıkları ve vakıf kurar, yönetir ve iÅŸletir.
i. Herhangi bir bağışta bulunmamak kaydıyla evlenme, doÄŸum, hastalık, ihtiyarlık, ölüm, açığa alınma, iÅŸsizlik gibi durumlarda üyelere yardım yapılması amacıyla sandıkların kurulmasına yardımcı olur.
j. Üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak ve geliÅŸtirmek amacıyla uluslararası sendikal örgütlere üye olur, bu kuruluÅŸların Genel Kurullarına ve diÄŸer toplantılarına katılır, gerektiÄŸinde temsilci gönderir.
k. Amaçların gerçekleÅŸtirilmesi ve görevlerin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan taşınır ve taşınmaz mülk edinir.
l. Yangın, su baskını, deprem gibi tabii afetler durumunda öncelikle üyelerimizin, nakit mevcudunda alınacak Genel Yönetim Kurulu Kararını aÅŸmamak kaydıyla bölgelerde konut, saÄŸlık, eÄŸitim tesisleri inÅŸa etmek ve bu amaçla kamu kurumlarına ayni ve/veya nakdi yardımlarda bulunmak.
m. Anayasa, mevzuat ve uluslararası sözleÅŸmelerden kaynaklanan diÄŸer görev ve yetkilerini yerine getirir.
Ä°KÄ°NCÄ° KISIM
ÜYELÄ°K
SENDÄ°KAYA ÜYE OLABÄ°LECEKLER
MADDE 6
Sendikaya, ilgili mevzuatta belirtilen hizmet kolu kapsamında görev yapan kamu görevlileri, baÄŸlı bulundukları kamu kurumları ve bu kurumların iÅŸyerlerinde görev yapmaları koÅŸuluyla sendika üyesi olma hakkına sahip olan kamu görevlileri üye olabilir.
ÜYELİĞİN KAZANILMASI
MADDE 7
a. Sendika üyeliÄŸi talebi, kamu görevlileri tarafından doldurulan ve imzalanan ilgili mevzuatta belirtilen üyelik formunun üç örneÄŸiyle sendika genel merkezi, ÅŸubesi veya temsilciliÄŸine teslim edilerek gerçekleÅŸtirilir.
b. Üyelik, üyelik baÅŸvurusunun sendika yetkili organı tarafından kabul edilmesiyle kazanılır.
c. Üyelik baÅŸvurusu, üye formunun sendikaya tesliminden itibaren en fazla otuz gün içinde reddedilmezse otomatik olarak kabul edilmiÅŸ sayılır.
ç. ÜyeliÄŸe kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine bildirilmesinin ardından otuz gün içinde iÅŸ davalarını görmekle yetkilendirilmiÅŸ yerel mahkemede dava açabilirler.
d. ÜyeliÄŸi kabul edilen kamu görevlisinin üyelik formunun bir kopyası üyeye verilirken, bir diÄŸer kopyası sendika tarafından saklanır ve bir örneÄŸi de üyelik ücretinin hesaplanması ve dosyada saklanması amacıyla iÅŸverene on beÅŸ gün içinde iletilir.
ÜYELÄ°KTEN ÇEKÄ°LME
MADDE 8
a. Her üye, üyelikten serbestçe çekilebilir.
b. Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından üç nüsha olarak doldurulup imzalanan ilgili mevzuata uygun ÅŸekilde düzenlenmiÅŸ üyelikten çekilme bildirim formunun kurumuna verilmesiyle gerçekleÅŸir.
c. Üyelikten çekilme, üyelikten çekilme bildiriminin kuruma verildiÄŸi tarihten itibaren baÅŸlayan otuz günlük sürenin sonunda hüküm ifade eder. Bu süre içerisinde üyeden üyelik ödentisi kesintisi yapılmasına devam edilir.
ÜYELİĞİN DEVAMI VE ASKIYA ALINMASI
MADDE 9
a. Ücretsiz izinli olarak askere alınan üyenin bu üyeliÄŸi bu görev sona erinceye kadar askıya alınır.
b. Sendika ve ÅŸube yönetim kurullarına seçilmesine baÄŸlı olarak aylıksız izinli sayılanlar hariç olmak üzere, ücretsiz izin alan üyenin izin bitinceye kadar üyeliÄŸi askıya alınır.
c. Mahalli veya Genel seçimlerde aday olanların, sendika ÅŸubesi veya sendika organlarındaki görevleri sona erer.
ç. Devletin Ülkesi ve Milletiyle bölünmez bütünlüÄŸüne ve genel ahlak kurallarına aykırı eylemlerinden dolayı, haklarında adli ve idari soruÅŸturma baÅŸlatılan üyelerin üyelikleri Mahkeme sonuçlanıncaya kadar Disiplin Kurulunun teklifiyle askıya alınır.
d. Sendika faaliyet alanı içinde kalmak kaydıyla baÅŸka bir kuruma geçmek sendika üyeliÄŸini etkilemez.
e. Sendika ve ÅŸubelerinde yönetim kurullarında görevli olmaları sebebiyle kanun gereÄŸince kurumlarından ücretsiz izinli sayılanların üyelik sıfatları üyelik aidatı ödemek kaydıyla devam eder.
f. ÜyeliÄŸinin askıya alınması halinde üyelikten dolayı kazanılan haklar, askı süresince kullanılamaz. Askı süresi sonunda yeniden üyelik müracaatı gerekmez, ilk üyelik formu geçerlidir.
ÜYELİĞİN SONA ERMESÄ°
MADDE 10
Sendika üyeliÄŸi,
a. Sendikanın faaliyet alanı olan hizmet kolundan bir baÅŸka hizmet koluna geçme,
b. Üyelikten çekilme,
c. Kamu görevinden emeklilik, istifa vb. nedenlerle ayrılma,
ç. Üyelikten çıkarılma,
d. Ölüm hallerinde sona erer.
ÜYELÄ°KTEN ÇIKARILMA
MADDE 11
a. Üyelikten çıkarılma, ilgili üye hakkında Disiplin Kurulu’nun bu yöndeki teklifinin Genel Kurul tarafından kabul edilmesiyle gerçekleÅŸir.
b. Haklarında üyelikten çıkarılma kararı verilenler, kararın kendilerine tebliÄŸ edildiÄŸi tarihten itibaren on beÅŸ gün içinde görevli mahkemeye itiraz edebilir. Üyelik, çıkarılma kararı kesinleÅŸinceye kadar sürer. Sendikadan çıkarılan üye, sendikada herhangi bir görevde ise üyelikle beraber ilgili görevden de alınır.
c. Genel Yönetim Kurulu, Genel Denetleme Kurulu, Genel Disiplin Kurulu üyeleri hakkında ise; Genel Disiplin Kurulu veya Genel Denetleme Kurulunun teklifi ve Genel Yönetim Kurulunun bu yöndeki önermesinin Genel Kurul tarafından kabul edilmesiyle gerçekleÅŸir.
ç. Åžube Yönetim, Åžube Denetim ve Åžube Disiplin kurulu üyeleri hakkında, Åžube Disiplin Kurulunun ön teklifi sonrası Genel Disiplin Kurulunun ön teklifi sonrası Genel Disiplin Kurulunun bunu uygun görmesi ve Genel Yönetim Kurulunun ihraç isteminin Genel Kurul tarafından kabul edilmesiyle gerçekleÅŸir.
d. Üyelikten çıkarma kararı, üyelikten çıkarılan üyeye yazı ile tebliÄŸ edilir.
ÜYELÄ°KTEN ÇIKARILMAYI GEREKTÄ°REN HALLER
MADDE 12
AÅŸağıda belirtilen haller, sendikanın üyeliÄŸinden çıkarılmayı gerektirir:
a. Sendikanın amaç ve prensiplerine aykırı davranışlarda bulunmak,
b. Sendikanın tüzük ve yönetmelik hükümlerine ve yönetim organlarının kararlarına aykırı davranışlarda bulunmak,
c. Sendikayı ÅŸahsi menfaatleri için kullanmak,
ç. Sendika yetkilileri hakkında asılsız ihbar, ÅŸikâyet ve bunları tahkir, tezyif edici beyanlarda bulunmak,
d. Sendikanın geleceÄŸini tehlikeye düÅŸürecek yahut geliÅŸmesine engel olacak eylem ve çalışmalarda bulunmak.
Üyelikten çıkarılmayı gerektiren durumlar ve fiillerin hangi hallerde gerçekleÅŸtiÄŸi ve üyelikten çıkarılmaya yönelik disiplin soruÅŸturmasına iliÅŸkin usul ve esaslar, Genel Yönetim Kurulu tarafından yürürlüÄŸe konulacak yönetmelikle düzenlenir.
KONFEDERASYON VE ULUSLARARASI KURULUÅžLARA ÜYELÄ°K
MADDE 13
Sendika;
a. Ülke içerisinde ancak bir konfederasyona üye olabilir. Konfederasyona üye olma veya konfederasyon üyeliÄŸinden ayrılma kararıGenel Kurul tarafından alınır. Amaçlarına uygun uluslararası kuruluÅŸlara üye olabilir. Ä°lgili kuruluÅŸlara temsilci gönderebilir.
b. Üye olunan veya üyelikten ayrılma kararı verilen konfederasyon veya uluslararası kuruluÅŸları, üye olduÄŸu veya üyelikten ayrıldığı tarihi izleyen on beÅŸ gün içinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirir. Üyelik bildirimine, üye olunan kuruluÅŸ tüzüÄŸünün bir örneÄŸi de eklenir.
ÜÇÜNCÜ KISIM
GENEL MERKEZ ZORUNLU ORGANLARI
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
GENEL KURUL
GENEL MERKEZ ORGANLARI
MADDE14
A. Genel Merkez Zorunlu Organları:
a. Genel Kurul,
b. Genel Yönetim Kurulu,
c. Genel Denetleme Kurulu,
ç. Genel Disiplin Kurulu’dur.
B. Genel Merkez İstişare Organları
a. Ar-Ge Kurulu,
b. BaÅŸkanlar Kurulu,
c. Onur Kurulu'dur.
GENEL KURULUN OLUÅžUMU
MADDE 15
Sendika Genel Kurulu, sendikanın en yüksek ve en yetkili organıdır.
Genel Kurul; Üye sayısı 2500’e kadar 50, 2501 ve üstünde ise 100 üst kurul delegesi ile sendika yönetim, denetleme ve disiplin kurulu asil üyelerinden oluÅŸur. Ancak 1000 (bin) üyeye kadar delege seçimi yapılmaz ve genel kurula üyeler doÄŸrudan katılır.
Genel kurula katılacak delegeler, üyeler tarafından serbest, eÅŸit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre ve sendika tüzüÄŸündeki hükümlere göre seçilir. Bu seçim sendika merkezinin organizasyon ve denetimi altında geliÅŸir.
Sendika olaÄŸan genel kuruluna katılacak olan üst kurul delege sayıları; olaÄŸan genel kurulunu en önce gerçekleÅŸtirecek olan ÅŸubenin olaÄŸan genel kurulunun yapılmasından önce; Genel Yönetim Kurulu tarafından kararlaÅŸtırılacak uygun bir süre içerisinde ve yine Genel Yönetim Kurulunca tespit edilecek seçim takvimi itibariyle her ÅŸubenin faaliyet alanı içerisinde bulunan iÅŸyerlerinde fiilen çalışan ve aidat ödeyen sendika üye sayılarına göre, her ÅŸube için ayrı ayrı olmak üzere Genel Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Üst Kurul delegelerinin ÅŸubelere dağılımı Genel Yönetim Kurulunca aÅŸağıdaki esaslara göre belirlenir.
a. Öncelikle her ÅŸube için bir delege ayrılır,
b. Sendika üye sayısı (a) fıkrasına göre ÅŸubelere tahsisten sonra kalan delege sayısına bölünerek ÅŸubelerde kaç üye için bir delege seçileceÄŸi bulunarak ÅŸubelere tahsis olunur,
c. (a) ve (b) fıkralarına göre tahsis olunan delege sayısı ile toplam delege sayısı arasındaki fark (b) fıkrasına göre bölüm sonucunda artık veren ÅŸubelerin artık üye sayısı çok olandan itibaren birer delege tahsisi suretiyle toplam delegenin tahsisi tamamlanır,
ç. Sendika genel kuruluna katılacak delegeler ÅŸube genel kurullarından seçilir. Åžubeler, seçilen delegelerin adı-soyadı, baba adı, vatandaÅŸlık numarası, doÄŸum yeri ve tarihi ile çalıştıkları kurum ve ikametgâh adreslerini bir liste halinde, ÅŸube genel kurul tarihinden itibaren on gün içinde sendika genel merkezine gönderirler,
d. Genel kurul delegelerinde ölüm, istifa, hizmet kolu deÄŸiÅŸtirme,4688 sayılı Kanunun 15’inci maddesi kapsamına girme ve sair nedenlerle azalma olması halinde, yerine herhangi bir atama yapılamaz. Genel kurul, genel kurula seçilen delegelerle yapılmak zorundadır.
Sendika ve ÅŸube genel kurul delegelerinin sıfatı müteakip olaÄŸan genel kurul için yapılacak delege seçimlerine kadar sürer.
GENEL KURULUN TOPLANMA, ÇALIÅžMA ve KARAR ALMA ÅžEKLÄ°
MADDE 16
a. Sendika Genel Kurulu, olaÄŸan olarak 4 (dört) yılda bir merkezin bulunduÄŸu ilde toplanır Ancak genel kurul yeri Genel Yönetim Kurulunca deÄŸiÅŸtirilebilir, ilgili mevzuatta olaÄŸan genel kurul toplanma süresinin daha uzun bir süre olarak belirlenmesi durumunda, ilgili mevzuatındaki süre esas alınır.
b. Genel Kurula çaÄŸrı Genel Yönetim Kurulunca yapılır. Genel Yönetim Kurulunca hazırlanan Genel Kurul toplantısının yeri, günü, toplantı saati ve gündemi, Genel Kurul delege listeleri ile en az on beÅŸ gün öncesinden internet sitesinde ilan edilir. Sendikada ilk 1000 üyeye kadar delege seçimi yerine üyeler genel kurula çaÄŸrılırlar. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beÅŸ gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi, bir gazetede veya internet sitesinde ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek sureti ile toplantıya çaÄŸrılır.
c. Ä°ki Genel Kurul toplantısı arasındaki döneme ait faaliyet ve hesap raporu ile Denetleme Kurulu raporu ve gelecek döneme ait bütçe teklifi genel kurula katılacaklara toplantı tarihinden on beÅŸ gün önce gönderilir.
ç. Genel kurul toplantı yeter sayısı, delege veya üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸudur.
d. Ä°lk toplantıda salt çoÄŸunluk saÄŸlanamazsa, durum bir tutanakla tespit edildikten sonra, ikinci toplantı en geç on beÅŸ gün içinde yapılır. Ä°kinci toplantıda çoÄŸunluk ÅŸartı aranmaz. Ancak bu sayı delege ve üye tam sayısının üçte birinden az olamaz.
e. Toplantı, Sendika Genel BaÅŸkanı veya görevlendireceÄŸi Genel Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir baÅŸkan, iki baÅŸkan vekili ve yeteri kadar kâtip üye açık oylama yöntemiyle sendika üyeleri arasından seçilerek Divan oluÅŸturulur.
f. Toplantının yönetimi Divan BaÅŸkanına, bulunmadığı zamanlarda BaÅŸkanın uygun göreceÄŸi BaÅŸkan Vekillerinden birine aittir. Kâtipler toplantı tutanağını düzenler ve baÅŸkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda, bütün tutanak ve belgeler Genel Yönetim Kuruluna verilir.
g. Her delegenin tek oy hakkı vardır ve bu hak devredilemez. Sendika zorunlu organlarına, sendika genel kurul delegesi olmayanlar aday gösterilemez ve seçilemez. Sendika Genel Kurul dışındaki organlara seçilebilmek için kamu görevlisi olarak çalışmak ve genel kurul delegesi olmak yeterlidir. Ancak delegelerin üçte ikisinin yazılı teklifi üzerine delege olmayan sendika üyeleri de zorunlu organlara seçilebilir.
ÄŸ. Seçimler serbest, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre yapılır.
h. Genel Kurul toplantısında yalnız gündemdeki maddeler görüÅŸülür. Ancak, genel kurula katılan delegelerin onda biri tarafından görüÅŸülmesi yazılı olarak istenen hususlar gündeme alınır. Delegelerin onda birinin yazılı isteÄŸi üzerine gündeme konulmuÅŸ bir maddenin gündemden çıkarılmasında da aynı usule uyulur.
ı. Genel Kurul, toplantı gündemindeki konularla ilgili olarak veya genel kurula katılan delegelerin yazılı önerileri üzerine gerekli gördüÄŸü komisyonları teÅŸekkül ettirebilir. Komisyonlar raporlarını hazırladıktan sonra genel kurula sunarlar. Komisyon, kendi üyeleri arasından bir baÅŸkan ve bir raportör seçerek çalışmalarına devam eder. Komisyonların raporları genel kurulda görüÅŸülerek karara baÄŸlanmadıkça geçerli deÄŸildir. Komisyonlara genel kurul delegesi olmayanlar seçilemez. Ancak, komisyonlar lüzum gördüÄŸü takdirde konu ile ilgili uzman alabilirler. Bu gibi hallerde uzmanların oy hakkı yoktur. Komisyonların üye sayısı genel kurulca tespit edilir.
i. Genel kurulun kararları ile oylama neticeleri genel kurul karar defterine geçirilir ve ayrıca tutanaklar ile tespit edilir. Bu konuya mahsus karar defteri ve tutanaklar genel kurul divanınca imza edilir. Divan tarafından imzalanmamış tutanaklar ile defterler geçersizdir.
j. Karar yeter sayısı toplantıya katılan üye veya delege sayısının salt çoÄŸunluÄŸudur. Ancak bu sayı delege veya üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz.
k. Delege sıfatı, sendika üyeliÄŸinin devamı halinde müteakip olaÄŸan Genel Kurul için yapılacak delege seçimine kadar devam eder. Bu sıfat üyelikten istifa ve emeklilik ile sona erer. Ancak Emekliye ayrılanlardan sendika ÅŸubesi, sendika veya konfederasyon organlarındaki yöneticilerin delegelik sıfatları olaÄŸan genel kurul delege seçimine kadar devam eder.
OlaÄŸanüstü Genel Kurul
a. Genel Kurul,Genel Yönetim Kurulu’nun salt çoÄŸunluÄŸunun alacağı karar veya gerekçeli olması ve oybirliÄŸiyle alınması kaydıyla veya tüzükte tanımlanmış tasfiye görevi nedeniyle Sendika Genel Yönetim Kurulunca veya Genel Denetleme Kurulu’nun ortak kararlarıyla (bu kararı denetleme kurulu iki genel kurul arası dönemde en çok iki kez alabilir), yahut ilk ve son talep dilekçesi arasında en fazla 7 gün bulunması ve aynı gerekçeye dayalı olması ÅŸartıyla Genel Kurul delegelerinin veya üyelerin 1/5’nin (beÅŸte birinin) yazılı isteÄŸi genel kurul isteklerinin yazılı olarak "iyi niyet kuralına" uygun haklı veya geçerli bir nedene dayandırılması ve ayrıca isteklerini kanıtlayan delil vesair belgeleri taleplerine eklemek suretiyle ÅŸahsen veya münferiden Noter aracılığıyla ile Sendika Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığına intikal ettirilmesi durumunda üzerine en geç 60 gün içinde olaÄŸanüstü olarak toplanır. Yukarıda zikredilen ÅŸekilde delegeler tarafından yapılacak baÅŸvurular sonucunda ÅŸube olaÄŸanüstü genel kurulunun toplanıp toplanmayacağına iliÅŸkin nihai karar Sendika yönetim kurulunundur.
b. OlaÄŸanüstü Genel Kurul talebinde bulunan delegeler yazılı dilekçelerinde Genel Kurulun olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılmasını gerektiren sebepleri açıkça belirtmek zorundadırlar.
c. Delegelerin yazılı dilekçeleri Sendika Genel Merkezinin evrak kalemine tarih ve sayı verilmek suretiyle kaydedilir. OlaÄŸanüstü genel kurul talebinde bulunmada, ilk talep tarihinden itibaren yedi günlük süre içindeki yazılı baÅŸvurular dikkate alınır. Bu süre içinde yeterli sayıya ulaÅŸamayan baÅŸvurular reddedilmiÅŸ sayılır. Yeterli baÅŸvurunun saÄŸlandığı tarihten itibaren en geç 60 (altmış) gün içinde olaÄŸanüstü genel kurula gidilir.
ç. OlaÄŸanüstü genel kurul gündemi, olaÄŸanüstü genel kurul talebinde bulunan kurul veya delegelerin dilekçelerinde açıkladıkları istekler doÄŸrultusunda Genel Yönetim Kurulunca belirlenir.
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 17
Genel Kurul,
a. Sendika zorunlu organlarını seçmek,
b. Tüzükte deÄŸiÅŸiklik yapmak,
c. Genel Yönetim Kurulu ve Genel Denetleme Kurulu raporlarını görüÅŸmek ve ibra etmek,
ç. Genel Yönetim Kurulunca hazırlanan çalışma programını ve bütçeyi görüÅŸerek karara baÄŸlamak,
d. Ä°lgili mevzuata aykırı olmaması kaydıyla tüzükte belirtilen konularda Genel Yönetim Kuruluna yetki vermek,
e. Taşınır-Taşınmaz mal satın almak veya kiralamak, mevcut taşınmaz malların kiraya vermek ve satmak, bu konularda Genel Yönetim Kuruluna yetki vermek,
f. Genel Yönetim Kurulu üyeleri ile sendika ve ÅŸube zorunlu organlarında görev alanlara ödenecek her türlü ücret, ödenek, yolluk ve tazminatlar ile diÄŸer görevlilerin yolluklarını belirlemek veya bu konularda Genel Yönetim Kuruluna yetki vermek.
g. Åžube açmak veya bu konuda Genel Yönetim Kuruluna yetki vermek, ÅŸubeleri birleÅŸtirme ya da kapatmak ilgili mevzuata uygun olması halinde bu konuda Genel Yönetim Kurulunu yetkilendirmek,
ğ. Aynı hizmet kolunda olmak kaydıyla, bir sendikanın sendikaya katılmasına ya da sendikanın bir başka sendikaya katılmasına karar vermek,
h. Türkiye ya da diÄŸer ülkelerde kurulmuÅŸ veya kurulacak sendikal üst kuruluÅŸlara üye olmak veya üyelikten ayrılma kararlarını vermek,
ı. Sendikanın üyesi olduÄŸu ulusal ve uluslararası sendikal üst kuruluÅŸlara gönderilecek üst kurul delegelerini seçmek,
i. Sendikanın feshine ve fesih halinde malvarlığının devrine ilişkin hususlara karar vermek,
j. Sendikanın istiÅŸare organlarında görev alanlara ödenecek mali hakları belirlemek,
k. Sendika tarafından geçici veya daimi olarak istihdam edilecek personele ödenecek; ücret, yolluk, yevmiye ve tazminatları ve diÄŸer adlar altında yapılabilecek ödemelerden hangilerinin yapılacağını ve miktarını belirlemek veya bu konuda Genel Yönetim Kuruluna yetki vermek,
l. Genel Disiplin Kurulunun üyelikten çıkarma tekliflerini ve buna yapılacak itiraz ve müracaatları görüÅŸüp karara baÄŸlamak,
m. Ä°lgili mevzuatta ve Sendika tüzüÄŸünde Genel Kurulca yapılması belirtilen diÄŸer iÅŸlemleri yerine getirmek ve herhangi bir organın görev alanına girmeyen konuları karara baÄŸlamak görevlerini yapar ve yetkilerini kullanır.
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
GENEL YÖNETÄ°M KURULU
SENDÄ°KA YÖNETÄ°CÄ°LERÄ°NDE ARANACAK ÅžARTLAR
MADDE 18
Genel Yönetim Kurulu BaÅŸkanı üst üste 2 (iki) defadan fazla seçilemez. Sendikada 7 (yedi) kiÅŸilik Genel Yönetim Kuruluna girebileceklerin içinde en az 4 (dört) üye yüksek mühendis veya mühendis; en fazla 2 (iki) üye yüksek mimar, mimar, peyzaj mimarı, iç mimar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun ÅŸehir plancısı, yüksek ÅŸehir plancısı, yüksek bölge plancısı; en fazla 1 (bir) üye jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatistikçi, istidlalci, yön eylemci (Hareket araÅŸtırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici ve benzeri ile teknik öÄŸretmen okullarından mezun olup da, öÄŸretmenlik mesleÄŸi dışında teknik hizmetlerde çalışanlar,tütün eksperi yetiÅŸtirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, folklor araÅŸtırmacısı, kütüphaneci, arÅŸivci, kitap patoloÄŸu, sosyolog, programcı, çözümleyici, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker, teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüÅŸ bulunanlardan seçilebilir. KuruluÅŸta bu ÅŸartlar aranmayacaktır.
GENEL YÖNETÄ°M KURULUNUN; TEÅžKÄ°LÄ°, ÜYELERÄ°NÄ°N HAK VE SORUMLULUKLARI
MADDE 19
a. Genel Yönetim Kurulu; Genel BaÅŸkan, Genel BaÅŸkan Yardımcısı (Vekil), Genel BaÅŸkan Yardımcısı (TeÅŸkilatlanma), Genel BaÅŸkan Yardımcısı (Mali Ä°ÅŸler), Genel BaÅŸkan Yardımcısı (Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler), Genel BaÅŸkan Yardımcısı (Mevzuat ve Toplu SözleÅŸme), Genel BaÅŸkan Yardımcısı (EÄŸitim ve Sosyal Ä°ÅŸler) olmak üzere yedi kiÅŸiden oluÅŸur.
b. Genel Yönetim Kurulu, serbest, eÅŸit, gizli oy, açık tasnif esasına dayalı ve ünvanlı olarak Genel Kurul’da yapılacak tek dereceli seçimle belirlenir. Genel Yönetim Kurulu seçimlerinde asil üye sayısı kadar da yedek üye seçilir. Seçimde kullanılacak oy pusulası, divan baÅŸkanlığınca, unvanlar itibarıyla ayrı ayrı olmak ve bütün adaylar aynı oy pusulasında belirtilmek ve oy verme iÅŸleminin ilgili adayın karşısındaki kutucuÄŸa iÅŸaret konulmak suretiyle yapılmasına imkân saÄŸlayacak ÅŸekilde hazırlanır ve seçim kurulunca mühürlenir.
c. Genel Yönetim Kurulu üyelikleri için birden fazla aday olması durumunda, en çok oyu alan aday seçilmiÅŸ olur. Oyların eÅŸitliÄŸi halinde, kura yoluna baÅŸvurulur.
ç. Genel Yönetim Kurulu üyeliklerinde herhangi bir nedenle boÅŸalma olması halindeen çok oyu alandan baÅŸlanmak suretiyle yedek üyeye çaÄŸrı yapılması zorunludur. Görevin kabul edilmemesi halinde oy sırasına göre diÄŸer yedek üyelere çaÄŸrı yapılır. Genel baÅŸkanlığın boÅŸalması halinde ise Genel Yönetim Kurulu kendi aralarında gerçekleÅŸtirecekleri seçimle Genel BaÅŸkanı belirler.
d. Kamu görevinden kendi isteÄŸiyle ayrılanlar ile farklı bir hizmet kolundaki kurumlara atananların Genel Yönetim Kurulu üyelikleri sona erer. Ancak Genel Yönetim Kurulu üyesinin mahkemeye baÅŸvurması halinde, mahkeme kararı kesinleÅŸinceye kadar sendikadaki görevi devam eder.
e. Genel Yönetim Kurulu üyeleri, emekliye ayrılma halinde seçildikleri dönemin sonuna kadar; göreve son verilmesi veya açığa alınma hallerinde ise bu iÅŸlemlere karşı yargı yoluna baÅŸvurulması halinde iÅŸlemin hukuka uygunluÄŸuna iliÅŸkin yargı kararının kesinleÅŸmesine kadar görevlerine devam eder.
GENEL YÖNETÄ°M KURULUNUN TOPLANMA, ÇALIÅžMA VE KARAR ALMA ÅžEKLÄ°
MADDE 20
a. Genel Yönetim Kurulu; ayda en az bir defa olaÄŸan, Genel BaÅŸkanın talebi üzerine olaÄŸanüstü toplanır. Genel Yönetim Kurulu toplantılarına, Genel BaÅŸkan baÅŸkanlık eder. Genel BaÅŸkanın bulunmadığı hallerde Genel Yönetim Kurulu toplantısı, Genel BaÅŸkan Yardımcısının baÅŸkanlığında yapılır.
b. Genel Yönetim Kurulu’nun olaÄŸan toplantılarına bir takvim yılı içerisinde mazeretsiz üç kez üst üste katılmayan Genel Yönetim Kurulu üyesinin üyeliÄŸi, bu durumun Genel Yönetim Kurulunun diÄŸer üyeleri tarafından tutanakla kayıt altına alınması kaydıyla baÅŸkaca bir iÅŸleme gerek kalmaksızın sona erer.
c. Genel Yönetim Kurulu, toplantı yeter sayısı dört, karar yeter sayısı ise toplantıya katılan üyelerin salt çoÄŸunluÄŸudur. Oyların eÅŸit olması halinde, Genel BaÅŸkanın oyu çift sayılır. KuruluÅŸta bu ÅŸartlar aranmayacaktır.
GENEL YÖNETÄ°M KURULUNUN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 21
Genel Kuruldan sonra sendikanın en yetkili karar ve yürütme organı olan Genel Yönetim Kurulu’nun görev ve yetkileri, ÅŸunlardır:
a. Sendikanın çalışma programını hazırlamak.
b. Ä°lgili mevzuatına göre sendikanın yetkili olması halinde, toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerini yürütmek, toplu sözleÅŸme imzalamak, uyuÅŸmazlık halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na baÅŸvurmak.
c. Toplu sözleÅŸmenin uygulaması sırasında çıkan uyuÅŸmazlıklarla ilgili gerekli idari ve yargısal baÅŸvuruları yapmak ve sonuçlandırmak.
ç. Genel Kurul tarafından yetki verilmiÅŸ olmak kaydıyla taşınır, taşınmaz mal almak, kiralamak, satmak, kiraya vermek, ilgili mevzuatta belirtilen çerçevede Genel Kurul tarafından yetkilendirme gerektirmeyen mal ve hizmet alımlarını gerçekleÅŸtirmek.
d. Üyesi olunan ulusal ve uluslararası üst kuruluÅŸlarda sendikayı temsil etmek.
e. Genel Kurulun verdiÄŸi yetkiye dayanarak ÅŸube açmak.
f. Ä°lgili mevzuata aykırı olmaması halinde Genel Kurul tarafından verilen yetki çerçevesinde ÅŸubelerin kapatılmasına ve birleÅŸtirilmesine karar vermek.
g. Åžube oluÅŸturmak için gereken üye sayısına ulaÅŸamayan illerde il temsilciliÄŸi, ÅŸube bulunan illerin ilçelerinde ilçe temsilciliÄŸi açmak.
ÄŸ. Genel Yönetim Kurulu üyelerini veya ÅŸube organlarında görevli üyeleri, gerekli gördüÄŸü hallerde Disiplin Kuruluna sevk etmek.
h. Gerekli gördüÄŸü hallerde Sendika ve Åžube Genel Kurullarını toplantıya çağırmak.
ı. Sendika amaçlarını gerçekleÅŸtirmek ve eylemlerini ifa etmek için gerekli büroları kurmak, personel istihdam etmek, istihdam edilen personelin ücretlerini, çalışma ÅŸartlarını belirlemek ve gerektiÄŸinde istihdamlarına son vermek.
i. Åžubelerin idari ve mali denetimini yapmak,
j. Sendikaya üyelik baÅŸvurularını kabul veya reddetmek.
k. Ä°lgili mevzuatta ve tüzükte belirtilen iÅŸ ve iÅŸlemlerle ilgili yönetmelikleri düzenlemek ve yürürlüÄŸe koymak.
l. Birikim ve çalışmalarından yararlanmak için gerekirse Danışma Kurulu oluÅŸturmak. Danışma Kurulunun oluÅŸumu ve çalışmalarını belirlemek.
m. Bütçe fasılları veya yıllık bütçeler arasında aktarım yapmak.
n. Mali raporlar, tahmini bütçe ve tüzük deÄŸiÅŸiklikleriyle ilgili çalışmaları gerçekleÅŸtirmek.
o. Denetleme Kurulunun talebi üzerine Genel Kurulu olaÄŸanüstü toplantıya çağırmak.
ö. Üyelerin mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel bilgilerini artıracak kurs, seminer ve konferanslar tertiplemek, saÄŸlık ve sosyal tesisleri, kütüphane ve basım iÅŸleri için gerekli tesisleri kurmak.
p. Sendika adına kitap, dergi, bülten, broÅŸür vs. çıkarmak, sendikanın internet sitesini hazırlamak/hazırlatmak.
r. Ä°lgili mevzuatındaki hükümlere dayalı olarak sendikanın yer aldığı kurul ve komisyonlarda, sendikanın amaç ve ilkeleriyle örtüÅŸen sivil oluÅŸum ve organizasyonlarda sendikayı temsil etmek, temsil görevini ifa edecek Genel Yönetim Kurulu üyelerini ya da sendika üyelerini belirlemek.
s. Yurt içinde ve yurt dışında sendikanın üyesi bulunduÄŸu üst kuruluÅŸlar ile diÄŸer resmi veya özel kuruluÅŸların toplantılarına ve gezilerine katılacakları tespit etmek.
ÅŸ. Sendika üyelerine, kamu göreviyle ilgili konularda idari ve adli yardım görevlerini yürütmek, bu amaçla dava açmak, davaları yürütmek ve takip etmek üzere avukat istihdam etmek veya vekâlet sözleÅŸmesi yapmak.
t. Genel Kurulun yetki alanına giren hususlar hariç olmak üzere, sendikanın amaç ve hedeflerini gerçekleÅŸtirecek her türlü görev ve iÅŸleri yapmak ve bununla ilgili yetkileri kullanmak.
GENEL BAÅžKANIN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 22
Genel BaÅŸkanın Görev ve Yetkileri
a. Sendikayı yönetmek, Genel Yönetim Kurulu adına sendikayı yurt içinde, yurt dışında temsil etmek, gerektiÄŸinde bu iÅŸler için Genel Yönetim Kurulu üyelerinden birine veya bir kaçına yetki vermek, davalara iliÅŸkin olarak avukata/avukatlara vekâlet vermek,
b. Genel Yönetim Kurulu ve BaÅŸkanlar Kurulu toplantılarına, baÅŸkanlık etmek,
c. Sendika adına beyanatta bulunmak,
ç. Genel Yönetim Kurulu üyelerinin, ÅŸube ve temsilciliklerin çalışmalarını denetlemek ve incelemek, gerektiÄŸinde faaliyet alanlarıyla ilgili rapor istemek,
d. Sendikanın yazışmalarını ve iÅŸlemlerini ilgili Genel Yönetim Kurulu üyesiyle birlikte müÅŸtereken imzalamak,
e. Görevle ilgili olarak yaptığı seyahatlerde lüzumu halinde tek başına imza etmek suretiyle sendika adına yazışmalar yapmak (Ancak bu evrakı yanında bulunan geçici deftere kaydetmesi zorunludur).
f. Sendika içinde kurulan tüm komisyonlara baÅŸkanlık yapabilir,
g. Sendikanın bankadaki hesabından Yönetim Kurulu üyelerinden yetkili kiÅŸi ile birlikte para çekmek,
ÄŸ. Åžube ve Genel Merkez yöneticileri tarafından yapılan harcamaları kontrol etmek,
h. Sendikanın adına çıkan yayın organlarının sahipliÄŸini yapmak veya bu yetkiyi Genel Yönetim Kurulu Üyelerinden birine devretmek,
ı. Sendikanın üye olduÄŸu ulusal ve uluslararası üst kuruluÅŸlarla iliÅŸkilerini yürütmek, üst kuruluÅŸ nezdinde yürütülen çalışmalara katılmak veya bu amaçla Genel Yönetim Kurulu üyelerinden birini ve bir kaçını görevlendirmek,
i. Ä°lk genel kurula kadar kurucu genel baÅŸkan Genel Yönetim Kurulunun tüm icra yetkilerini yürütebilmek konusunda yetkili kılınmıştır. Bu baÄŸlamda Sendika için tüm resmi dairelerde, bankalarda sendika adına tek başına iÅŸlem yapabilir. Vergi numarası alabilir, banka hesabı açtırabilir, hesapta ki mevduatı sendika vb. iÅŸlemler için kullanabilir.
Genel baÅŸkan ilk genel kurula kadar Genel Yönetim Kurulunun tüm yetkilerine haizdir. Resmi, özel kurum, kuruluÅŸ, banka, finans kurumlarında sendika adına her iÅŸi yürütebilir.
GENEL BAÅžKAN YARDIMCISI GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 23
Genel BaÅŸkan Yardımcısı (Vekil) Görev ve Yetkileri
a. Genel BaÅŸkanın bulunmadığı zamanlarda Genel BaÅŸkana vekâlet etmek,
b. Görevlerini yerine getirmesinde Genel BaÅŸkana yardımcı olmak,
c. Sendikanın her türlü yazışmalarını sendikanın ilke amaçları doÄŸrultusunda yapmak, sendikaya gelen her türlü bilgi, belge ve iÅŸlemleri derlemek,
ç. Sendika bünyesinde istihdam edilen personelin ve idari büroların, faaliyetlerini koordine etmek,
d. Sendika bünyesinde istihdam edilecek personelle ilgili çalışmaları yapmak, istihdam edilecek personelle ilgili teklifleri Genel Yönetim Kurulu’nu sunmak, personelin çalışma ÅŸartlarına, hak ve yükümlülüklerine iliÅŸkin Yönetmelik ve yönergeleri hazırlamak ve Genel Yönetim Kurulunun onayına sunmak.
e. DiÄŸer Genel Yönetim Kurulu üyelerinin görev alanına girmemek kaydıyla, Genel Merkez bünyesinde mevcut veya kurulacak olan sürekli veya geçici kurul veya komisyonların çalışmalarını koordine etmek ve planlamak,
f. DoÄŸrudan genel baÅŸkana baÄŸlı olarak görev yapanlar hariç olmak üzere genel merkezde istihdam edilen personelin, çalışmalarını ve diÄŸer özlük iÅŸlerini takip etmek,
g. Sendika organlarının almış olduÄŸu kararları yürütmek,
ÄŸ. Genel Yönetim Kurulu toplantılarının gündemini hazırlamak,
h. Genel Yönetim Kurulu’nda görüÅŸülmesi gereken konuları, Genel BaÅŸkanın da görüÅŸünü almak suretiyle hazırlayacağı raporla Genel Yönetim Kuruluna getirmek,
ı. Genel baÅŸkan adına genel merkezin idari iÅŸ ve iÅŸlemlerini yürütmek, iÅŸ ve iÅŸlemlere iliÅŸkin olarak istemesi halinde genel baÅŸkana rapor sunmak,
i. Sendika üyeleri ile kamu görevlilerinin sorunlarının çözümüne, taleplerinin karşılanmasına yönelik Ar-Ge çalışmaları yapmak, bu amaçla kurulan kurul ve komisyonlarda Genel Yönetim Kurulu adına görev yapmak ve yetki kullanmak,
j. Sendikanın dâhil olduÄŸu hizmet kolunda bulunan kurum ve kuruluÅŸlarla iliÅŸkileri düzenlemek, üyelerin talepleri doÄŸrultusunda bu kurum ve kuruluÅŸlarla yürütülecek yazışmaları yürütmek,
k. Görev alanıyla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli planları yapmak, gerektiÄŸinde bu planları Genel BaÅŸkanın bilgisine sunmak,
l. Hizmet kolundaki kamu kurum ve kuruluÅŸlarının merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı birimlerine yönelik ve bu birimlerde görev yapan üyelerin ilettiÄŸi müracaat ve ÅŸikâyetlerle ilgili iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek, müracaat ve ÅŸikâyetlerle ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla gereken görüÅŸme ve yazışmaları yürütmek,
m. Her hesap dönemi ya da bütçe dönemine ait bilanço ve hesaplarıyla çalışma ve denetleme raporlarını ait olduÄŸu dönemi izleyen üç ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve baÄŸlı bulunduÄŸu konfederasyona göndermek,
n. Genel BaÅŸkan ve Genel Yönetim Kurulunca kendisine verilen diÄŸer görevleri yerine getirmektir.
GENEL BAÅžKAN YARDIMCISI (GENEL TEÅžKÄ°LATLANMA) GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 24
Genel BaÅŸkan Yardımcısı (Genel TeÅŸkilatlanma) Görev ve Yetkileri
a. Hizmet kolunda bulunan kurum ve kuruluşlara ait işyerlerinde sendikanın teşkilatlanmasını sağlamak,
b. Åžubelerin ve il temsilciliklerinin teÅŸkilatlanmayla ilgili faaliyetlerini, tüzükte belirtilen amaç ve ilkeler doÄŸrultusunda yerine getirmelerine yardımcı olmak,
c. Üye kayıtları ve üyelikten ayrılma iÅŸ ve iÅŸlemlerini düzenlemek ve yürütmek, üyelerin kiÅŸisel ve görev bilgilerinin yer aldığı üyelik arÅŸivini düzenlemek ve üye envanterleriniçıkarmak, üyeliÄŸi kesinleÅŸen üyenin, üye kayıt belgesinin bir nüshasını ÅŸube aracılığıyla 15 gün içinde iÅŸverene göndermek,
ç. Åžubelerin faaliyet alanlarının düzenlenmesi, yeni ÅŸubeler açılması ve ÅŸubelerin kapatılması veya birleÅŸtirilmesi konularında incelemelerde bulunmak, bu konularda yetkili organlarca karar alınması için Genel Yönetim Kuruluna sunulmak üzere rapor hazırlamak,
d. Sendika ve ÅŸube genel kurullarının, delege seçimlerinin, zamanında ve ilgili mevzuatı ile tüzükte belirtilen usul ve esaslara yapılmasına yardımcı olmak,
e. Sendika temsilcilerinin atanması veya görevden alınması konusunda ÅŸube baÅŸkanları ile istiÅŸare ederek, Genel Yönetim Kuruluna bilgi vermek,
f. TeÅŸkilatlanan iÅŸ yerlerinde çalışanlara veya bizzat toplantılar düzenleyerek teÅŸkilatlanmanın faydalarını anlatmak, teÅŸkilatlanma hususunda alınan kararların uygulanmasını saÄŸlamak ve bu konuda baÅŸkanla birlikte çalışmak,
g. Sendika temsilcilerinin atanması veya görevden alınması konusunda ÅŸube baÅŸkanları ile istiÅŸare ederek, Genel Yönetim Kuruluna bilgi vermek,
ÄŸ. TeÅŸkilatlanma çalışmalarının hızlandırılmasına ve üye sayısının artmasına yönelik strateji geliÅŸtirmek ve uygulamaya yönelik olarak Genel Yönetim Kurulu’na teklifte bulunmak, hizmet kolundaki diÄŸer sendikaların bu alana yönelik stratejileri konusunda analiz raporları hazırlamak,
h. Her yıl 15 Mayıs itibariyle yapılacak üye tespit çalışmalarını takip etmek, raporlarını temin etmek ve Genel Yönetim Kurulunu bilgilendirmek,
ı. Genel Kurul çaÄŸrısına iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek,
i. Genel Kurul toplantısından önce delegelere gönderilecek evrak ve raporların oluÅŸturulmasını ilgili birimlerden talep etmek, gönderilmesi zorunlu olan raporların delegelere tebliÄŸini saÄŸlamak,
j. Sendikal teÅŸkilatlanma faaliyetlerine iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemler konusunda sendika organları dâhil olmak üzere ÅŸube, temsilcilikler ve iÅŸ yeri temsilcilerine yönelik hizmet içi eÄŸitim faaliyetleri düzenlemek,
k. Konfederasyon ve/veya sendika tarafından alınan eylem kararlarının teÅŸkilata duyurulmasını saÄŸlamak, eylem için gerekli hazırlık çalışmalarını gerçekleÅŸtirmek,
l. Åžube ve temsilciliklere yetki verilmesine iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek.
m. TeÅŸkilatlanma ve üyelik iÅŸlemleriyle ilgili olarak sendikanın T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile iliÅŸkilerini düzenlemek ve Genel Yönetim Kurulundan verilen yetkiye dayalı olarak bu iliÅŸkileri yürütmek,
n. Genel Yönetim Kurulu tarafından kurulmasına karar verilmesi halinde, teÅŸkilatlanma bürosunu yönetmek, bu büroda istihdam edilecek personel için Genel Yönetim Kuruluna öneride bulunmak,
o. Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planları yapmak Genel BaÅŸkan ve Genel Yönetim Kurulunca verilecek diÄŸer görevleri yürütmek,
ö. Genel BaÅŸkan ve Genel Yönetim Kurulunca kendisine verilen diÄŸer görevleri yerine getirmektir.
GENEL BAÅžKAN YARDIMCISI (MALÄ° Ä°ÅžLER) GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 25
Genel BaÅŸkan Yardımcısı (Mali Ä°ÅŸler) Görev ve Yetkileri
a. Sendikanın muhasebe iÅŸ ve iÅŸlemlerini, ilgili mevzuatına, tüzük ve yönetmelik hükümlerine göre yürütmek, takip etmek, genel kurul dönemi bütçesinin uygulanmasını saÄŸlamak,
b. Sendikanın mali durumuyla ilgili gelir-gider tablosu ve mizanları hazırlamak ve bilgilendirmek amacıyla her ayın sonunda Genel Yönetim Kuruluna sunmak,
c. Sendika gelirlerinin toplanmasını, sarflarının bütçe esaslarına göre yapılmasını, muhasebe kayıtlarının gerektiÄŸi gibi yürütülmesini saÄŸlamak ve muhasebe bürosunu yönetmek,
ç. Sendika adına tahakkuk eden vergilerle, çalışanlara ait sigorta primleri ve aylıksız izne ayrılan Genel Yönetim Kurulu üyelerine ait emekli sandığı kesintilerinin ödenmesine iliÅŸkin iÅŸlemleri ve ödemelerini zamanında yapmak,
d. Åžubelere ait gider avanslarının zamanında ve doÄŸru ÅŸekilde gönderilmesini saÄŸlamak, gider avanslarıyla uyumlu harcama yapılıp yapılmadığına yönelik gözetim ve denetimi yapmak,
e. Sendikanın taşınır ve taşınmaz mal varlığıyla ilgili yönetim iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirmek, demirbaÅŸ kayıtlarının ve demirbaÅŸların düÅŸümünün usulüne uygun olarak tutulmasını saÄŸlamak,
f. DemirbaÅŸ alım-satım ve düÅŸümle ilgili teknik komisyonlarda görev almak,
g. Sendikanın alacağı mal ve hizmetlerle ilgili olarak; piyasa araÅŸtırması yapmak, gerektiÄŸinde pazarlık ve kapalı zarf usulüyle ihale düzenlemek, mal alım ve satımlarına iliÅŸkin protokol ve sözleÅŸmeleri genel baÅŸkanla birlikte, Genel Yönetim Kurulu’nca yetki verilmesi halinde tek başına imzalamak,
ÄŸ. Sendika hesaplarının, her ay iç ve dış denetime hazır bulundurulmasını saÄŸlamak,
h. Genel Yönetim Kurulunun kararı doÄŸrultusunda, sendika taşınmaz mal ve araçlarının sigorta ettirilmesi ve sigorta poliçelerinin zamanında yenilenmesini saÄŸlamak,
ı. Genel Kurul kararı uyarınca, sarflar ve bütçede fasıllar arası aktarmalar hususunda Genel Yönetim Kuruluna karar almak için tekliflerde bulunmak,
i. Tahsil, tediye, mahsup ve sair muhasebe iÅŸlemlerine iliÅŸkin belgeleri ve yazışmaları Genel BaÅŸkanla birlikte imza etmek, BaÅŸkanın yokluÄŸunda tüzük hükümlerine göre yetkili olan Genel Yönetim Kurulu üyesi ile imza iÅŸlerini yürütmek,
j. Genel Kurula sunulacak bilanço ve tahmini bütçeleri hazırlamak ve Genel Yönetim Kuruluna sunmak,
k. Sendika gelirlerini, elde edildikleri tarihten itibaren 30 gün içinde Genel Yönetim Kurulunca belirlenecek bankalara aktarmak,
l. Zorunlu ve cari giderleri karşılamak üzere ve Genel Yönetim Kurulu’nun bilgisi dâhilinde sendika kasasında, 15’inci derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net bir aylık tutarının 5(beÅŸ) katından fazla aÅŸmayacak miktarda nakit bulundurmak, kasa iÅŸlemleriyle ilgili belgeleri tanzim etmek gerektiÄŸinde Genel Yönetim Kurulu’na bilgi sunmak,
m. Genel Kurula sunulacak bilanço ve tahmini bütçe taslaklarını hazırlamak ve onaylanmak üzere Genel Yönetim Kuruluna sunmak,
n. Sendika giderlerini azaltmaya, gelirlerini artırmaya yönelik öneriler geliÅŸtirmek ve Genel Yönetim Kurulu’na teklif etmek,
o. Sendika tarafından istihdam edilen personelin istihdamına iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemleri ilgili Genel BaÅŸkan Yardımcısıyla birlikte yürütmek, sosyal güvenlik kurumları nezdinde yürütülecek iÅŸlemleri takip etmek,
ö. Kanun gereÄŸince, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilmesi gereken bilgi ve belgeleri zamanında ve tam olarak vermek,
p. Sendika giderlerinde alınabilecek tasarruf önlemleri için Genel Yönetim Kuruluna tekliflerde bulunmak,
r. Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlarını yapmak,
s. Genel BaÅŸkan ve Genel Yönetim Kurulunca kendisine verilen diÄŸer görevleri yerine getirmektir.
GENEL BAÅžKAN YARDIMCISI (BASIN VE HALKLA Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER) GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 26
Genel BaÅŸkan Yardımcısı (Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler) Görev ve Yetkileri
a. Sendikanın program, amaç ve ilkeleri doÄŸrultusunda kitap, dergi, gazete, broÅŸür, bülten gibi yayınların hazırlanmasını ve çıkarılmasını saÄŸlamak, bu yayınlarla ilgili resmi iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek,
b. Yayın faaliyetleri için gerekli teknik donanımları (kamera, fotoÄŸraf makinesi, bilgisayar donanım/yazılım vb. araç-gereci) temin etmek, bu amaçla bütçeye ödenek konulması için teklifte bulunmak,
c. Sendika faaliyetlerinin kamuoyuna duyurulmasına yönelik olarak ulusal ve uluslararası basın ve yayın organları ve televizyon kuruluÅŸlarıyla iletiÅŸimi saÄŸlamak,
ç. Sendika ÅŸube ve temsilcilikleri tarafından çıkarılacak yayın organları ile web sitelerinin gözetim ve denetimini gerçekleÅŸtirmek,
d. Her türlü basın yayın ve yayım vasıtalarını takip ederek sendikal faaliyetlerle ilgili haber, makale, demeç vb. bilgi ve dokümanları sistemli bir ÅŸekilde derleyerek Genel Yönetim Kurulunu bilgilendirmek,
e. Sendikanın basın ve yayın organları ile iliÅŸkilerini düzenlemek ve takip etmek,
f. Basın yayın organlarına verilecek demeç, basın bildirisi, haber vb. faaliyetleri hazırlamak ve Genel BaÅŸkanın onayına sunmak, basın toplantıları ve basın açıklamalarıyla ilgili iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek,
g. Sendikanın web sitesini tasarlatmak ve iÅŸletilmesini saÄŸlamak, bu amaçla yapılacak çalışmalara yönelik olarak mal ve hizmet satın alınması ya da personel istihdamı için Genel Yönetim Kuruluna teklifte bulunmak,
ÄŸ. Hizmet kolundaki kamu kurum ve kuruluÅŸları ile hizmet koluyla ilgili alanlarda faaliyet gösteren diÄŸer kurum ve kuruluÅŸların yayın organlarını takip ederek, sendika faaliyetlerinin anılan yayın organlarında yer almasını saÄŸlamak,
h. Sendikanın yayın organlarıyla ilgili arşiv oluşturmak,
ı. Sendikanın tanıtımını ve sendika ve ÅŸube faaliyetlerinin toplum tarafından bilinmesini saÄŸlamak amacıyla bülten ve broÅŸürler hazırlamak,
i. Genel Yönetim Kurulunca oluÅŸturulmasına karar verilmesi halinde basın yayın bürosunu yönetmek, bu büroda istihdam edilecek personel için Genel Yönetim Kuruluna öneride bulunmak,
j. Genel Yönetim Kurulu’nun diÄŸer üyelerinin faaliyet ve çalışmalarına görev alanı sınırlılığında katkı sunmak ve katılmak,
k. Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapmak,
l. Genel BaÅŸkan ve Genel Yönetim Kurulunca kendisine verilen diÄŸer görevleri yerine getirmek.
GENEL BAÅžKAN YARDIMCISI (MEVZUAT VE TOPLU SÖZLEÅžME) GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 27
Genel BaÅŸkan Yardımcısı (Mevzuat ve Toplu SözleÅŸme)Görev ve Yetkileri
a. Kamu hizmetlerine ve bütün kamu görevlilerine yönelik olanlar ile hizmet kolunda yer alan kamu kurum ve kuruluÅŸları ile hizmet kolu çalışanlarına iliÅŸkin mevzuat düzenlemelerini, deÄŸiÅŸikliklerini ve çalışmalarını takip etmek ve Genel Yönetim Kuruluna bilgi sunmak,
b. Mevzuat düzenlemeleriyle ilgili olarak sendikanın görüÅŸ ve önerilerini hazırlamak, görüÅŸ ve önerilerin hazırlanmasında sendika ÅŸube ve üyelerinin görüÅŸlerini almak,
c. Üyelerden ve kamu görevlilerinden gelen talep ve öneriler doÄŸrultusunda, sendikanın önerisi olarak ilgili mercilere sunulmak üzere Kanun, Yönetmelik ve diÄŸer mevzuat türleriyle ilgili taslak metinler hazırlamak,
ç. Hizmet kolunda bulunan kamu kurum ve kuruluÅŸlarının düzenleyici iÅŸlemleri ile genel nitelikli uygulamaları hakkında gerekli inceleme ve deÄŸerlendirmeleri yaparak itiraz veya dava yoluna baÅŸvurulacak konuları belirlemek,
d. Yayımlanmış olan mevzuatla ilgili olarak üyeleri ve sendikanın birimlerini bilgilendirmek amacıyla deÄŸerlendirme raporları oluÅŸturmak, bu raporların internet ortamında ve sendikaya ait diÄŸer yayın organlarında yayımlanmasını saÄŸlamak,
e. Üyelerin kendi durumları hakkındaki mütalaa isteklerini karşılamak, üye ve ÅŸubelerden mevzuatla ve bireysel durumlarla ilgili olarak gelen soruları cevaplandırmak,
f. Ä°lgili mevzuatına göre sendikanın temsilci bulundurduÄŸu kurul ve komisyonlarda sendikayı temsil edecek yönetici ve üyelere, bilgi ve belge desteÄŸi saÄŸlamak, talep etmeleri halinde konuyla ilgili görüÅŸ önerileri oluÅŸturmak,
g. Åžube, il ve iÅŸ yeri temsilcilikleri ile üyelerden gelen hukuki yardım taleplerinin karşılanmasına iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek,
ÄŸ. Åžube, il ve iÅŸ yeri temsilcilikleri ile üyeler tarafından Genel Merkeze bildirilen sorunların çözümüne dönük olarak gerekli idari iÅŸlem sürecini baÅŸlatmak, bu kapsamda ilgili kamu kurumlarının merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı nezrinde gerekli giriÅŸimlerde bulunmak, bu amaçla yazılı ya da sözlü baÅŸvuru iÅŸlemlerini yürütmek ve takip etmek,
h. Ülkemizin taraf olduÄŸu çalışma ve personel hukuku ile sendikal haklara iliÅŸkin uluslararası sözleÅŸmelerde ve belgelerde yer alan hükümlerin, iç hukuk düzenlemelerine etkisi ve uygulaması hakkında inceleme, deÄŸerlendirme çalışması yapmak bu konularla ilgili olarak Genel Yönetim Kurulu’na bilgi sunmak,
ı. Sendikanın yetkili olması halinde toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerine iliÅŸkin hazırlık iÅŸlemlerini yürütmek, toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerinde dile getirilecek öneri ve teklifleri hazırlamak ve Genel Yönetim Kurulu’nun onayına sunmak, toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerinin sendikanın talep ve önerileri doÄŸrultusunda sonuçlanması için gereken bilgi ve belgeleri bir rapor halinde oluÅŸturmak,
i. Toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerinde Sendika tarafından ortaya konacak talep ve tekliflerin hazırlanmasına yönelik olarak ÅŸube, il, ilçe ve iÅŸyeri temsilcilikleri ile üyelerin beklentilerini ve önerilerinin alınmasına yönelik hazırlık iÅŸlemlerini yürütmek,
j. Toplu sözleÅŸme görüÅŸmeleri sürecinde varılan noktayla ilgili olarak Genel Yönetim Kurulunu bilgilendirmek, toplu sözleÅŸme görüÅŸmeleriyle ilgili bilgi ve belgeleri, baÅŸta internet olmak üzere sendikanın yayım organlarında yayımlanacak ÅŸekle dönüÅŸtürmek,
k. Toplu sözleÅŸme imzalanması halinde, imzalanan toplu sözleÅŸmenin uygulanmasını takip etmek, toplu sözleÅŸmenin uygulanması sırasında ortaya çıkan uyuÅŸmazlıkların giderilmesine yönelik idari ve yargısal baÅŸvuruları hazırlamak,
l. Toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerinin anlaÅŸmazlıkla sonuçlanması halinde, uyuÅŸmazlığın çözümü için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na yapılacak baÅŸvuruyu hazırlamak ve bununla ilgili belgeleri düzenlemek,
m. Toplu sözleÅŸme görüÅŸmeleri ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecinde, Genel BaÅŸkanın ihtiyaç duyacağı bilgi ve belgeleri oluÅŸturmak,
n. Hizmet kolunda kurulu bulunan diÄŸer sendikaların mevzuat, toplu sözleÅŸme ve dış iliÅŸkiler ile ilgili iÅŸ ve iÅŸlemlerini takip etmek istenmesi halinde bu konularla ilgili olarak Genel Yönetim Kurulu’na rapor sunmak,
o. Sendikanın varsa üyesi olduÄŸu uluslararası kuruluÅŸlarla iliÅŸkilerine yönelik iÅŸ ve iÅŸlemlerini yürütmek, ILO’nun (Uluslararası Çalışma Örgütü’nün) çalışmalarını, toplantılarını, ülkemiz ve diÄŸer ülkelerle ilgili kararlarını takip etmek, ILO Türkiye temsilciliÄŸiyle iliÅŸkileri yürütmek,
ö. Yurtdışındaki sendikalarla iÅŸbirliÄŸi yapılmasına yönelik çalışmaları gerçekleÅŸtirmek, sendikanın üyesi olduÄŸu Konfederasyonun ve bu Konfederasyonunun diÄŸer baÄŸlı sendikalarının aynı görevi yürüten Genel Yönetim Kurulu üyeleriyle mevzuat, toplu sözleÅŸme ve dış iliÅŸkilerle ilgili çalışmalarında ortak çalışmalar gerçekleÅŸtirmek,
p. Ä°lgili Genel Yönetim Kurulu üyesiyle birlikte, ÅŸube yönetim kurulu üyelerinin, il, ilçe ve iÅŸyeri temsilcileri ile üyelerin mevzuat konusundaki bilgilendirme ihtiyaçlarını karşılamaya dönük eÄŸitim programları düzenlemek,
r. Görevde yükselme ve unvan deÄŸiÅŸikliÄŸi gibi sınavlara yönelik olarak Sendika tarafından düzenlenen eÄŸitim programları ile kurslarda yararlanılmak üzere mevzuat konularıyla ilgili ders notlarını hazırlamak veya hazırlatmak,
s. Hizmet kolundaki kurum ve kuruluÅŸlar tarafından yayımlanan genelge, tebliÄŸ ve kılavuz gibi idari düzenleyici iÅŸlemlerle ilgili arÅŸiv oluÅŸturmak,
ÅŸ. Genel Yönetim Kurulu’nun diÄŸer üyelerinin faaliyet ve çalışmalarına görev alanı sınırlılığında katkı sunmak ve katılmak,
t. Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlarını yapmak,
u. Genel BaÅŸkan ve Genel Yönetim Kurulunca kendisine verilen diÄŸer görevleri yerine getirmektir.
GENEL BAÅžKAN YARDIMCISI (EĞİTÄ°M VE SOSYAL Ä°ÅžLER) GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 28
Genel BaÅŸkan Yardımcısı (EÄŸitim ve Sosyal Ä°ÅŸler)Görev ve Yetkileri
a. BaÅŸta üyeler olmak üzere hizmet kolundaki kurumlarda görev yapan kamu görevlilerinin ihtiyaç duydukları ve talep ettikleri alanlarda eÄŸitim programları hazırlamak ve uygulanmak üzere Genel Yönetim Kurulunun onayına sunmak,
b. Genel Yönetim Kurulu tarafından onaylanan eÄŸitim programlarının uygulanmasını saÄŸlamak, uygulama sonuçları hakkında Genel Yönetim Kurulu’na bilgi vermek,
c. Hizmet kolunda bulunun kurum ve kuruluÅŸlar tarafından hazırlanan hizmet içi eÄŸitim programlarını incelemek, hizmet içi eÄŸitim programlarına iliÅŸkin teklifler hazırlamak,
ç. Sendikaca yayımlanan dergi, broÅŸür, kitap ve benzeri yayım araçlarında yer verilecek eÄŸitim konularıyla ilgili çalışmaları yürütmek,
d. Bilimsel ve kültürel faaliyetler ile eÄŸitim faaliyetlerin gerçekleÅŸtirilmesine iliÅŸkin giderlerin karşılanmasına esas olmak üzere, sendika bütçesine gerekli ödeneklerin konulmasına iliÅŸkin çalışmaları yapmak, konuyla ilgili olarak Genel Yönetim Kurulu’na teklifte bulunmak,
e. Sendika faaliyetlerine iliÅŸkin olarak yazılı ve görsel basın-yayın organlarında yer alan haber, yazı ve görüntüleri, eÄŸitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere eÄŸitim materyaline dönüÅŸtürmek ve bu amaçla arÅŸiv oluÅŸturmak,
f. Hizmet kolundaki kurum ve kuruluÅŸlar ile bu kurum ve kurum veya kuruluÅŸlar tarafından sunulmakta olan kamu hizmetlerini ilgilendiren gün ve haftalarda, bilimsel, kültürel ve soysal içerikle faaliyetleri planlamak ve gerçekleÅŸtirmek,
g. Üyelerin konut edinmesine imkân saÄŸlayacak projeler hazırlamak, bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarıyla ortak proje yürütülmesine yönelik çalışmaları gerçekleÅŸtirmek, gerektiÄŸinde üyelerle sınırlı olmak üzere konut yapımına ve edinilmesine yönelik kooperatifler kurulmasına dönük ön hazırlık çalışmaları yapmak, sendikanın öncülüÄŸünde kurulan kooperatiflerin durumu ve çalışmaları hakkında Genel Yönetim Kuruluna bilgi sunmak,
ÄŸ. Üyelere hizmet sunmak üzere yardımlaÅŸma sandıkları kurulmasına yardımcı olmak, gerektiÄŸinde sendika adına yardımlaÅŸma sandığı oluÅŸturulmasını saÄŸlamak,
h. Üyelerin ve ailelerinin yararlanmasına yönelik olarak saÄŸlık tesisi, huzurevi, kreÅŸ ve benzeri sosyal tesislerle, kültürel ve sportif amaçlı tesisler kurulmasına yönelik çalışmalar yapmak, çalışma sonuçları hakkında Genel Yönetim Kuruluna rapor sunmak,
ı. Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planları yapmak,
i. Üyelerin sosyal ihtiyaçlarını araÅŸtırmak, tespit etmek, bu ihtiyaçların giderilmesi için Genel Yönetim Kuruluna teklifte bulunmak, Genel Yönetim Kurulunun kabulü neticesinde uygulamak,
j. Üyeler arasında beÅŸeri iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi için Sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlemek, Genel Yönetim Kuruluna teklifte bulunmak ve uygulamak,
k. Genel BaÅŸkan ve Genel Yönetim Kurulunca kendisine verilen diÄŸer görevleri yerine getirmektir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
GENEL DENETLEME KURULU
GENEL DENETLEME KURULUNUN OLUÅžUMU, TOPLANMA VE KARAR ALMA ÅžEKLÄ°, GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 29
a. Genel Denetleme Kurulu; Genel Kurul tarafından serbest, eÅŸit, gizli oy, açık tasnif esasına dayalı olarak gerçekleÅŸtirilecek seçime dayalı olarak sendika üyeleri arasından seçilen beÅŸ kiÅŸiden oluÅŸur. Bu seçimde ayrıca asıl üye sayısı kadar yedek üye seçilir. Genel Denetleme Kurulu’nun görev süresi, olaÄŸan olarak bir genel kurul dönemidir.
b. Genel Denetleme Kurulu, en çok oyu alan üyenin oyların eÅŸit olması halinde en yaÅŸlı üyenin baÅŸkanlığında yapacağı ilk toplantıda, bir baÅŸkan ve baÅŸkan yardımcısı seçerek görev dağılımı yapar. Denetleme kurulu asil üyeliklerinde boÅŸalma olması halinde, en çok oyu alandan baÅŸlamak üzere yedek üye göreve çaÄŸrılır, görevin kabul edilmemesi halinde oy sırasına göre diÄŸer yedek üyeye çaÄŸrı yapılır.
c. Genel Denetleme Kurulu, 6 (altı) ayda bir Genel Yönetim Kurulu’nun çalışmaları denetler. Denetim Raporları üyelerden talep eden olması halinde açıklanır. Kurul olaÄŸan denetleme dışında, Genel Kurulun, Genel Yönetim Kurulu’nun ve yürütülen bir soruÅŸturmaya baÄŸlı olarak Genel Disiplin Kurulunun baÅŸvurusu üzerine de toplanarak denetim yapar.
ç. Genel Denetleme Kurulu ve üyeleri; denetim esnasında, çoÄŸaltmak yoluyla edinilen örnekleri dahil olmak üzere denetlediÄŸi birime ait evrak, defter, vb. belge ve dokümanlar ile cd, disket ve ses ve görüntü kaydı yapılan materyalleri ilgili birimin dışına çıkaramaz ve denetleme iÅŸ ve iÅŸlemleri hariç olmak üzere herhangi bir amaçla kullanamaz. Bu hükme aykırı hareket eden kurul üyesi bu durumla sınırlı olmak üzere Genel Yönetim Kurulunun önerisiyle Genel Disiplin Kurulu’na sevk edilir.
d. Genel Denetleme Kurulunun toplantı ve çalışmaları için en az üç üyenin olması ÅŸarttır. Kararlar oy çokluÄŸuyla alınır. Oyların eÅŸitliÄŸi halinde, baÅŸkanın oyu karar haline gelir. BaÅŸkanın yokluÄŸunda, en yaÅŸlı üye baÅŸkan olarak görev yapar.
Genel Denetleme ve ÅŸube denetleme kurulunun çalışma usul ve esasları Genel Denetleme Kurulu üyelerinin katılımıyla Genel Yönetim Kurulu tarafından hazırlanarak yürürlüÄŸe konulan Yönetmelikle belirlenir.
Genel Denetleme Kurulu aÅŸağıda belirtilen görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır:
a. Genel Yönetim Kurulu’nun ve Genel BaÅŸkan Yardımcılığı iÅŸ ve iÅŸlemlerinin, tüzüÄŸe ve Genel Kurul kararlarına uygunluÄŸunu denetlemek,
b. Sendikanın idari ve mali denetimini, ilgili mevzuat ve tüzükte belirtilen hükümlere göre gerçekleÅŸtirmek ve denetim sonunda denetleme raporu hazırlamak ve Genel Yönetim Kurulu’na sunmak; Bu amaçla,
1. Sendika tüzüÄŸü ve ilgili mevzuat gereÄŸi tutulan defterleri incelemek,
2. Ait oldukları dönemi izleyen üç ay içinde T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve sendikanın üyesi olduÄŸu konfederasyona gönderilmek üzere, her hesap veya bütçe dönemine ait bilanço ve hesaplara iliÅŸkin denetleme raporlarını Genel Yönetim Kuruluna sunmak,
3. Bu bilanço hesaplarında sendika bilançosunun ait olduÄŸu dönem içindeki; gelirleri ve bunların kaynakları, giderleri ve bunların sarf yerleri, Yönetim Kurulu üyelerine ve geçici olarak görevlendirilenlere verilen ücretler, harcırah ve ödenekler, çalışan personele ödenen ücretler, para ve menkul kıymetler mevcudu, taşınmaz mevcudunu belirtmek,
c. Genel Yönetim Kurulu’nun talebi ve çaÄŸrısı üzerine ÅŸubelerin ve temsilciliklerin denetimini gerçekleÅŸtirmek ve denetim sonunda hazırlanan denetleme raporunu Genel Yönetim Kurulu’na sunmak, bu denetim sonucunda elde ettiÄŸi bilgilere dayalı olarak Genel Yönetim Kurulu’na ilgili ÅŸubenin genel kurulunu olaÄŸanüstü toplantıya çağırması için teklifte bulunmak,
ç. Gerekçesini belirtmek ve oybirliÄŸiyle karar vermesi kaydıyla Genel Yönetim Kurulundan Genel Kurulu toplantıya çağırmasını talep etmek,
d. Dönem sonu denetim raporunu hazırlayıp Genel Kurula sunmak,
e. Yapılan denetim ve incelemelerde sendikanın mali iÅŸlerinde usulsüzlük veya yolsuzluk gördüÄŸü takdirde durumu Genel Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığına bir raporla bildirmek ve soruÅŸturmanın derinleÅŸtirilmesi amacıyla gerekli gördüÄŸü takdirde bu fiilleri iÅŸleyenlerin geçici olarak görevden alınmasını ve haklarında disiplin soruÅŸturması açılmasını istemek,
f. Genel Yönetim Kurulunun, usulsüzlük ve yolsuzluk yaptıkları iddia edilenleri görevden el çektirmemesi halinde, Genel Kurulun olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılmasını istemek,
g. Tüzük ve mevzuatta belirtilen diÄŸer görevleri yapmak.
Genel Yönetim Kurulu, (d) ve (g) bendinde belirtilen durumun gerçekleÅŸmesi halinde, Genel Denetleme Kurulu’nun konuyla ilgili yazısının kendisine ulaÅŸtığı tarihi takip eden altmış gün içinde Genel Kurulu OlaÄŸanüstü toplantıya çağırmak zorundadır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
GENEL DÄ°SÄ°PLÄ°N KURULU
GENEL DÄ°SÄ°PLÄ°N KURULUNUN TEÅžEKKÜLÜ, GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 30
a. Genel Disiplin Kurulu; Genel Kurul tarafından serbest, eÅŸit, gizli oy, açık tasnif esasına dayalı olarak gerçekleÅŸtirilecek seçimle sendika üyeleri arasından seçilen beÅŸ kiÅŸiden oluÅŸur. Bu seçimde ayrıca asıl üye sayısı kadar yedek üye seçilir. Disiplin kurulunun görev süresi, olaÄŸan olarak bir genel kurul dönemidir.
b. Genel Disiplin Kurulu; en çok oyu alan üyenin, oyların eÅŸit olması halinde en yaÅŸlı üyenin baÅŸkanlığında yapacağı ilk toplantıda, bir baÅŸkan ve baÅŸkan yardımcısı seçerek görev dağılımı yapar. Disiplin kurulu asil üyeliklerinde boÅŸalma olması halinde, en çok oyu alandan baÅŸlamak üzere yedek üye göreve çaÄŸrılır, görevin kabul edilmemesi halinde oy sırasına göre diÄŸer yedek üyeye çaÄŸrı yapılır.
c. Genel Disiplin Kurulu; Genel Yönetim Kurulunun ve denetim sonucunda usulsüzlük ve yolsuzluk tespit etmesi haliyle sınırlı olmak üzere Genel Denetleme Kurulu’nun çaÄŸrısı üzerine toplanır.
ç. Genel Disiplin Kurulu; en az üç üye ile toplanır ve toplantıya katılanların çoÄŸunluÄŸu ile karar verir. Oylamada çekimser oy kullanılamaz. Oyların eÅŸitliÄŸi halinde baÅŸkanın oyuna göre karar verilir. BaÅŸkanın yokluÄŸunda en yaÅŸlı üye, baÅŸkana ait yetkileri kullanır.
d. Savunma hakkı tanınmadan ceza verilemez. Savunma süresi 7 günden az olamaz. Disiplin Kurulu, ilgilinin savunmasını aldıktan sonra kararını verir. Savunmanın yazılı ya da sözlü yapılacağına iliÅŸkin kararlar Disiplin Kurulu tarafından verilir. Kurul kararları, gereÄŸi yapılmak üzere kararın alındığı tarihi takip eden en geç üç iÅŸgünü içerisinde Genel Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirilir.
Genel Disiplin Kurulu aÅŸağıda belirtilen görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır:
a. Sendika tüzüÄŸüne, amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiÄŸi ileri sürülen üyeler, genel merkez ve ÅŸube yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeleri ile il temsilcileri hakkında soruÅŸturma yapmak ve bunlar hakkında üyelikten çıkarma hariç olmak üzere bu tüzükte gösterilen disiplin cezalarını vermek ve Genel Yönetim Kurulu’na ve ilgililere bildirmek,
b. Yapılan soruÅŸturma sonucunda üyelikten çıkarılmayı gerektiren fiillerden birini iÅŸlediÄŸi sabit olan üyeler hakkında, soruÅŸturma raporu ve ekleriyle birlikte Genel Kurula “üyelikten çıkarılma” kararı için teklifte bulunmak,
c. Şube Disiplin Kurulları tarafından verilen kararlara yapılan itirazları inceleyerek karara bağlamak, inceleme sonucunda kararı değiştirmek, onaylamak, iptal etmek,
ç. Mevzuat ve tüzükte belirtilen diÄŸer görevleri yerine getirmek.
Sendika üyelerine ve zorunlu organlarında görev alanlara; fiillerine ve durumlarına göre;
1. Uyarı,
2. Kınama,
3. Görevden uzaklaÅŸtırma,
4. Üyelikten geçici çıkarma,
5. Üyelikten çıkarılma cezalarından biri verilebilir.
Üyelikten çıkarma cezası hariç olmak üzere verilen her türlü cezaya itiraz edilebilir. Üyelikten çıkarma cezasına karşı ilgi mevzuatında ve bu tüzükte belirtilen hükümler doÄŸrultusunda doÄŸrudan yargı yoluna baÅŸvurulabilir.
Genel Disiplin Kurulu kararının tebliÄŸinden itibaren yedi (7) gün içinde Genel Yönetim Kuruluna itiraz edilmemesi halinde karar kesinleÅŸir. Ä°tiraz üzerine Genel Yönetim Kurulu tarafından verilen kararlar kesindir. Üyelikten geçici çıkarma cezasının süresi üç aydan fazla olamaz, bu süre içerisinde üyelik kesintisi yapılmaya devam edilir. Ancak, hukuki yardım ile afet hallerinde yardım hali hariç üyelikten kaynaklanan diÄŸer haklar kullanılamaz. Bu cezanın zorunlu organ üyelerinden birisine verilmesi halinde bu süreyle sınırlı olmak üzere ilgili kiÅŸi organ toplantılarına ve kararlarına katılamaz.
Üyelikten çıkarma cezası Genel Disiplin Kurulunun teklifi ve Genel Kurulun onayı ile verilir. Genel Kurulda, isteÄŸi halinde ilgiliye sözlü savunma hakkı verilir. Üyelikten çıkarılma cezası hariç olmak üzere disiplin soruÅŸturması sonucunda üyenin hangi cezayla tecziye edileceÄŸine, iÅŸlenmiÅŸ olan fiilin veya gerçekleÅŸen halin ağırlığına göre karar verilir. Aynı fiili iÅŸleyenler hakkında farklı cezaya hükmedilemez. Hangi fiil ve hallere hangi disiplin cezasının verileceÄŸi, cezanın kim tarafından verileceÄŸi, disiplin cezalarına itiraz ve itirazın karara baÄŸlanmasına, genel yönetim, genel denetim ve genel disiplin kurulu üyeleri hakkında disiplin soruÅŸturmalarının nasıl gerçekleÅŸtirileceÄŸine iliÅŸkin usul ve esaslar Genel Disiplin Kurulu üyelerinin katılımıyla Genel Yönetim Kurulu tarafından yürürlüÄŸe konulacak yönetmelikle belirlenir.
BEŞİNCÄ° BÖLÜM
GENEL MERKEZ Ä°STÄ°ÅžARE ORGANLARI
AR-GE KURULU
MADDE 31
Genel Yönetim Kurulu; Sendikanın kurulu olduÄŸu hizmet kolunda bulunan kurum ve kuruluÅŸların verimliliÄŸin artırılmasına, üyelerin özlük, mali ve sosyal haklarının araÅŸtırılmasına ve geliÅŸtirilmesine dönük faaliyetler ile birlikte ülke genelinde ve dünyada geliÅŸen ekonomik, sosyal siyasal ve teknolojik geliÅŸmelerin takip edilmesine dönük çalışmalar yapmak üzere AR-GE Kurulu oluÅŸturabilir.Kurul, çalışmalarını Genel BaÅŸkanının veya görevlendireceÄŸi Genel Yönetim Kurulu üyesinin baÅŸkanlığında yürütür. Kurul üyeleri, alanlarında uzman olan kiÅŸiler arasında ve tercihen hizmet kolundaki kurum ve kuruluÅŸlarda görev yapmış olanlardan belirlenir. Kurulun üyelerinin yüzde yirmisi doÄŸrudan genel baÅŸkan tarafından, diÄŸerleri ise Genel Yönetim Kurulu’nca belirlenir. Kurulun üye sayısı 30’dan fazla olamaz. Kurulun toplanma zamanı ve çalışma konuları ile diÄŸer hususlar Yönetim Kurulu kararıyla tespit edilir.
BAÅžKANLAR KURULU
MADDE 32
BaÅŸkanlar Kurulu; Genel Yönetim Kurulu, Genel Denetleme Kurulu ve Genel Disiplin Kurulu asil üyeleri, ÅŸube baÅŸkanları ve il temsilcilerinden oluÅŸur. Kurul, Genel Yönetim Kurulunun çaÄŸrısı üzerine, Genel BaÅŸkanın, Genel BaÅŸkanın katılamaması halinde Genel BaÅŸkan Yardımcısı baÅŸkanlığında toplanır. Kurul, kararları tavsiye niteliÄŸindedir. Kurulun kararları, GenelYönetim Kurulunca deÄŸerlendirilir.
ONUR KURULU
MADDE 33
Sendikanın eski Genel BaÅŸkan ve Genel Yönetim Kurulu üyeleri ile sendikanın hizmet koluna dâhil kurum ve kuruluÅŸların hizmet alanları hakkında donanım sahibi kiÅŸiler arasından olmak kaydıyla Genel Yönetim Kurulu tarafından seçilen kiÅŸilerin katılımıyla Onur Kurulu, oluÅŸturulabilir.Sendikanın geliÅŸmesi, geliÅŸtirilmesi stratejilerinin görüÅŸüldüÄŸü bir organdır. Onur kurulu kararları tavsiye niteliÄŸindedir.
DÖRDÜNCÜ KISIM
ÅžUBE ZORUNLU ORGANLARI
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
ÅžUBE OLUÅžTURULMASI
ÅžUBELERÄ°N OLUÅžTURULMA USÜL VE ESASLARI
MADDE 34
Ä°lgili mevzuatında belirtilen üye sayısına ulaşılması kaydıyla, Genel Kurul kararıyla veya yetki verilmiÅŸ olması halinde Genel Yönetim Kurulu kararı ile ÅŸube kurulabilir. Bir ilde birden fazla ÅŸube oluÅŸturulabilir. Ä°l ve ilçe ve belde temsilcilikleri birleÅŸtirilmek suretiyle de, coÄŸrafi alanı birden fazla ili ya da ilçeyi kapsayacak ÅŸekilde de ÅŸube oluÅŸturulabilir. Genel Yönetim Kurulu, ÅŸubenin kapatılması sonucunu doÄŸurmayacak ÅŸekilde ÅŸubelerin coÄŸrafi alanına dâhil olan il ve ilçelerde deÄŸiÅŸiklik yapabilir. Yeni kurulan ÅŸubelerin veya müstafi durumdaki ÅŸubenin Åžube Yönetim Kurulu, Genel Yönetim kurulu tarafından belirlenir. Bu ÅŸekilde atanan Åžube Yönetim Kurulu, atandığı tarihten itibaren en geç 6 ay içerisinde ÅŸube genel kurulunu gerçekleÅŸtirir.
ÅžUBE ORGANLARI
MADDE 35
Sendika şubelerinin organları;
a. Åžube Genel Kurulu
b. Åžube Yönetim Kurulu
c. Åžube Denetleme Kurulu
ç. Åžube Disiplin Kurulu’dur.
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
ÅžUBE GENEL KURULU
ÅžUBE GENEL KURULUNUN OLUÅžTURULMASI
MADDE 36
Åžube Genel Kurulu, üyelerin arasından seçilecek ÅŸube üye sayısının %5’i oranında delege ile Åžube Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulu asıl üyelerinin katılımıyla oluÅŸur.
Delegeler, ÅŸubeye üye veren iÅŸyerlerinden GenelYönetim Kurulu tarafından çıkarılacak “Genel Kurul ve Seçim YönetmeliÄŸi” esaslarına göre serbest, eÅŸit, gizli oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre tespit edilir. Åžubelerin sendika genel kuruluna gönderecekleri üst kurul delege sayıları, ÅŸube genel kurul tarihinden en az 15 (onbeÅŸ) gün önce ÅŸubelere bildirilir.
Åžube yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri bu sıfatlarıyla ÅŸube genel kuruluna delege olarak katılırlar. Åžube Genel Kurulunun diÄŸer delegelerinin seçimi serbest, eÅŸit, gizli oy, açık tasnif esasına dayalı tek dereceli olarak ÅŸube genel kurulundan bir ay önce gerçekleÅŸtirilir. Delege seçimine iliÅŸkin usul ve esaslar Genel Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.
Åžube Genel Kurulları, Sendika olaÄŸan genel kurulundan iki ay önce tamamlanmak ve genel kurul tarafından hazırlanacak ÅŸube olaÄŸan genel kurul takviminde belirtilen tarihte olmak kaydıyla 4(dört) yılda bir olaÄŸan olarak toplanır. Ayrıca, salt çoÄŸunlukla karar verilmiÅŸ olmak kaydıyla ÅŸube denetleme kurulunun kararıyla, ÅŸubeye kayıtlı üyelerin 1/5’inin ilk ve son talep dilekçesi arasında en fazla (7) gün bulunması ve aynı gerekçeye dayanan talepleri üzerine veya Genel Yönetim Kurulu’nun kararı üzerine, bu kararların verildiÄŸi veya taleplerin ÅŸubeye ulaÅŸtığı tarihi takip eden 60 gün içinde ÅŸube genel kurulu olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılabilir.
Åžube genel kuruluna çaÄŸrı, ÅŸube yönetim kurulunca yapılır. Åžube Genel Kurul toplantısı ve gündemi en az 15 gün önceden uygun vasıtalarla ilan olunur. Ä°lan için, internet sayfası kullanılabilir. Ä°landa, toplantının yeri, günü, saati ve gündemi ile çoÄŸunluk saÄŸlanamaması halinde en geç 15 gün içinde gerçekleÅŸtirilecek ikinci toplantının yeri, günü ve saati belirtilir. Gündemde seçim olması halinde toplantı seçim kuruluna da bildirilir. Åžube Genel Kurul toplantılarında sadece gündemde belirtilen maddeler görüÅŸülür.
Åžube Genel Kuruludelege tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu ile toplanır. Ä°lk toplantıda çoÄŸunluk saÄŸlanamadığı durumda yapılacak ikinci toplantıda salt çoÄŸunluk aranmaz. Karar yeter sayısı toplantıya katılan üye veya delege sayısının salt çoÄŸunluÄŸudur. Sendika Genel Kurulu için uygulanan toplantı esas ve usulleri Åžube Genel Kurulu için de uygulanır.
ÅžUBE GENEL KURULUNUN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 37
Åžube Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri;
a. Åžube Yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyelerini asil ve yedek üyelerini seçmek,
b. Yönetim ve denetim kurulları raporlarını görüÅŸmek ve ibra etmek,
c. Sendika Genel Kurul delegelerini seçmek,
ç. Mevzuat ve tüzükte verilen diÄŸer görevleri yerine getirmek, ÅŸubenin diÄŸer zorunlu organlarına bırakılmamış konuları karara baÄŸlamaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ÅžUBE YÖNETÄ°M KURULU
ÅžUBE YÖNETÄ°M KURULUNUN OLUÅžUMU VE ÇALIÅžMA ESASLARI
MADDE 38
Åžube Yönetim Kurulu; Åžube Genel Kurulunda üye veya delegelerin katılımıyla gerçekleÅŸtirilen serbest, eÅŸit, gizli oy ve açık tasnif esasına dayalı olarak tek dereceli seçimle ÅŸube üyeleri arasından belirlenecek 7 asil üyeden oluÅŸur. Seçimde asil üye sayısı kadar yedek üye de seçilir. Seçimlerde, aday olan herkesin isminin yer aldığı ÅŸekilde divan baÅŸkanlığı tarafından düzenlenen ve seçim kurulu tarafından mühürlenen oy pusulası kullanılır. Oy pusulasında Åžube Yönetim Kurulu asil ve yedek üye adayları ayrı ayrı gösterilir. Åžube yönetim kurulu asil ve yedek üyeliklerine, oy sayısına göre en çok oyu alan yedi aday seçilmiÅŸ olur. Oyların eÅŸitliÄŸi halinde, seçimin sonucu seçim kurulu tarafından gerçekleÅŸtirilecek kurayla belirlenir.
Åžube Yönetim Kurulu, yapacağı ilk toplantıda kendi aralarında gerçekleÅŸtirecekleri seçimle ÅŸube baÅŸkanını ve tüzükte belirtilen unvanlar itibarıyla ÅŸube baÅŸkan yardımcılarını seçerler.
Herhangi bir ÅŸube yönetim kurulu üyeliÄŸinin boÅŸalması halinde en çok oyu alan yedek üye göreve çaÄŸrılır, görevin kabul edilmemesi halinde oy sırasına göre diÄŸer yedek üyelere çaÄŸrı yapılır. Yedek üyenin katıldığı ilk toplantıda yönetim kurulu yeniden görev dağılımı yapabilir.
Åžube Yönetim Kurulu ayda en az bir kez toplanır. Åžube BaÅŸkanının çaÄŸrısıyla olaÄŸanüstü olarak toplanır. Åžube Yönetim Kurulu toplantı yeter sayısı ÅŸube yönetim kurulu üye sayısının salt çoÄŸunluÄŸu olup kararlar toplantıya katılanların salt çoÄŸunluÄŸuyla alınır. Oyların eÅŸitliÄŸi halinde baÅŸkanın yer aldığı tarafın görüÅŸü karar haline gelir. Åžube Yönetim Kurulu toplantılarına mazeretsiz olarak üç defa üst üste katılmayan ÅŸube yönetim kurulu üyesi ÅŸube disiplin kuruluna sevk edilir.
ÅžUBE YÖNETÄ°M KURULUNUN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 39
Åžubeyi temsil yetkisi, ÅŸube yönetim kurulu adına ÅŸube baÅŸkanı tarafından kullanılır. Åžubenin yönetimi, ilgili mevzuatın, sendika tüzüÄŸünün ve Genel Yönetim Kurulunun hüküm ve kararları çerçevesinde, ÅŸube yönetim kuruluna aittir.
Åžube Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:
a. Åžube coÄŸrafi alanı içindeki resmi ve özel kuruluÅŸlarla iliÅŸkileri yürütmek, ÅŸubeyi temsilen her türlü sendikal faaliyetleri yürütmek, sendikal faaliyetlerden doÄŸan problemlerin çözümü konusunda gerekli giriÅŸimlerde bulunmak,
b. Åžubenin çalışma programını yapmak,
c. Sendika üyeliÄŸi için ÅŸubeye baÅŸvuranlara ait üyelik formlarını, baÅŸvuru tarihini izleyen 7 iÅŸ günü içinde Sendika Genel Merkezine ulaÅŸtırmak, ilgili mevzuatında izin verilmesi halinde üyeliÄŸe kabul iÅŸlemini gerçekleÅŸtirmek,
ç. Åžubenin coÄŸrafi alanı içinde bulunan kurum ve kuruluÅŸlarda görev yapmakta olan üyelerin, kamu görevlisi ve üye sıfatıyla ilgili sorunlarına ve taleplerine iliÅŸkin baÅŸvuruları almak, baÅŸvurularla ilgili ilk incelemeyi yapmak, baÅŸvuruları gerekli mercilere veya sendikanın diÄŸer organlarına iletmek, baÅŸvuruların üyeler lehine sonuçlanmasını saÄŸlamak, yerel düzeyde çözülemeyen sorunları çözüm amacıyla Sendika Genel Merkezine intikal ettirmek,
d. Üyelik ödentisi kesintisi ile ilgili iÅŸ ve iÅŸlemleri, üyelik ödentilerinin Sendikanın banka hesaplarına aktarılmasına iliÅŸkin iÅŸlemleri yürütmek,
e. Åžube harcamalarının usulüne uygun yapılmasını saÄŸlamak
f. Åžube Genel Kuruluna sunulacak faaliyet raporunu hazırlamak ve ÅŸube genel kurulun toplantıya çaÄŸrılmasına iliÅŸkin iÅŸlemleri yürütmek,
g. Åžube gelir ve giderleriyle ilgili kararların onaylı örneklerini giderlere iliÅŸkin olanlar bakımından sarf evrakı ile birlikte incelenmek ve gereÄŸi yapılmak üzere sarfın yapıldığı ayı takip eden ayın 15’ine kadar Sendika Genel Merkezine göndermek.
ÄŸ. Üyelikten ayrılanları ve üyeliÄŸi sona erenleri genel merkeze bildirmek ve bununla ilgili kayıtları tutmak,
h. Åžubede personel istihdamı için Genel Yönetim Kurulu’nun onayını almak,
ı. Åžubenin coÄŸrafi sınırları içerisindeki ilçe, belde ve iÅŸyeri sendika temsilcilerini belirlemek, ilçe temsilcilerinin yetkilendirilmesi için Genel Yönetim Kurulu’na teklifte bulunmak,
i. Åžube demirbaÅŸlarının kayıt altın alınmasına ve kayıttan düÅŸülmesine iliÅŸkin iÅŸlemleri yürütmek,
j. Genel Yönetim Kurulu’nun direktifleri doÄŸrultusunda ÅŸube alanı içerisindeki kurum ve kuruluÅŸlardaki teÅŸkilatlanma çalışma ve faaliyetlerini yürütmek, ulaşılan sonuçlar hakkında istenmesi halinde Genel Yönetim Kurulu’na yazılı rapor hazırlamak,
k. Sendikanın faaliyetlerinin ve bilgi birikiminin üyelere, diÄŸer kamu görevlilerine ve topluma aktarılmasına yönelik olarak bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenlemek,
l. Öncelik üyelerin olmak üzere hizmet kolundaki kamu kurum ve kuruluÅŸlarının ÅŸubenin coÄŸrafi alanında bulunan iÅŸyerlerinde ve birimlerinde görev yapan kamu görevlilerinin özlük, mali ve sosyal haklarını korumak,
m. Kamu görevlilerinin haklarını korumaya ve geliÅŸtirmeye dönük olanlar yanında toplumu ilgilendiren, kamuoyu gündeminde bulunan konular hakkında, basın bildirisi yayımlamak, basın toplantısı veya basın açıklaması yapmak, eylem, miting vb. sendikal faaliyetler gerçekleÅŸtirmek,
n. Televizyon, radyo, gazete, dergi, bülten, özel sayı, internet, web sayfası gibi iletiÅŸim araçlarıyla sendika faaliyetlerini tanıtmak,
o. Genel Yönetim Kurulundan onay almak suretiyle bülten, dergi veya özel yayınlar ÅŸeklinde yayın organları çıkarmak, web sitesi ya da internet sayfası düzenlemek,
ö. Üyelerin sosyokültürel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak kütüphane, dinlenme tesisi, lokal, tüketim kooperatifi vb. birimlerin açılmasına yönelik çalışmalar yapmak, birimlerin hizmete açılması için Genel Yönetim Kurulundan izin almak,
p. Sendika yetkili organları ile ÅŸube genel kurulu tarafından verilen diÄŸer görevleri yerine getirmek.
ÅžUBE BAÅžKANININ GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 40
Åžube BaÅŸkanının Görev ve Yetkileri:
a. Åžube Yönetim Kurulu adına ÅŸubeyi yönetmek ve temsil etmek,
b. Åžube Yönetim Kuruluna ve ÅŸubede kurulacak komisyonlara baÅŸkanlık etmek,
c. Åžubedeki bütün büroların ve çalışanların amiri olmak sıfatıyla, çalışmaları yönetmek, koordine etmek ve denetlemek,
ç. Åžube adına basına bilgi vermek ve basın açıklaması yapmak, görsel ve iÅŸitsel yayın organlarındaki programlara katılmak,
d. İlgili başkan yardımcısıyla birlikte yazışmaları, muhasebe ve muamele evraklarını imzalamak,
e. Åžubenin gelir ve giderlerinin ilgili mevzuata, tüzüÄŸe ve Genel Yönetim Kurulu kararlarına uygun olarak gerçekleÅŸtirilmesi için gereken tedbirleri almak,
f. Åžubeye ait banka hesaplarından ÅŸube baÅŸkan yardımcısı (mali iÅŸler) veya ÅŸube yönetim kurulunca yetki verilen ÅŸube yönetim kurulu üyesiyle birlikte çift imzayla para çekmek.
g. Belgeye dayalı olmak, sendikal faaliyetten kaynaklanmak ve harcamanın yapıldığı tarihi takip eden ilk ÅŸube yönetim kurulu toplantısında ÅŸube yönetim kurulunun onayına sunulmak kaydıyla ÅŸubenin aylık gelirinin yüzde %10’nu geçmemek kaydıyla ÅŸube yönetim kurulu kararı olmaksızın harcama yapmak,
ÄŸ. Åžubeye baÄŸlı olarak faaliyetlerini sürdüren ilçe temsilcilikleri ile iÅŸyeri temsilcilerinin faaliyetlerini denetlemek,
h. Åžube Denetleme Kurulu’nun raporunu ilk toplantıda yönetim kuruluna sunmak,
ı. Sendikanın üyesi olduÄŸu Konfederasyonun il temsilciliÄŸi ve Konfederasyona baÄŸlı diÄŸer sendikaların ÅŸube coÄŸrafi alanında bulunun ÅŸube baÅŸkanlıkları ve il temsilcilikleri ile diyalog kurmak, bütün kamu görevlilerini ilgilendiren konularda ortak çalışmalar için plan ve proje geliÅŸtirmek, yapılan çalışmalar hakkında yönetim kuruluna bilgi vermek,
i. Åžube adına çıkarılan yayın organlarının sahibi olmak ve bu yayın organlarının hukuki sorumluluÄŸunu üstlenmek,
j. Åžube baÅŸkan yardımcılarının çalışmalarını koordine etmek, baÅŸkan yardımcılarının çalışmalarını incelemek ve denetlemek, gerektiÄŸinde ilgili baÅŸkan yardımcısından rapor istemek,
k. Åžubenin diÄŸer zorunlu organlarının çalışmalarına gerekli desteÄŸi vermek,
l. Genel Yönetim Kurulu ve Åžube Genel Kurulu tarafından verilen diÄŸer görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmaktı
ÅžUBE BAÅžKAN YARDIMCISININ GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 41
Åžube BaÅŸkan Yardımcısının Görev ve Yetkileri
a. Åžube baÅŸkanının bulunmadığı zamanlarda baÅŸkanın görev ve yetkilerini kullanmak,
b. Åžubenin yazışmalarını ve sair iÅŸlemlerini yürütmek, yazışmalarla ilgili belgelerin arÅŸivlemek,
c. Åžube bünyesinde oluÅŸturulan büroları ÅŸube baÅŸkanı ve yönetim kurulu adına yönetmek, ÅŸubede istihdam edilen personelin gözetim ve denetimine iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemleri gerçekleÅŸtirmek,
ç. GörüÅŸülmesi gereken konuları diÄŸer ÅŸube yönetim kurulu üyeleri ile istiÅŸare ederek Åžube Yönetim Kurulu toplantılarının gündemini hazırlamak, yönetim kurulu karar defterini tutmak,
d. Genel Yönetim Kurulu gündeminde yer alan konularla ilgili olarak Åžube Yönetim Kurulu kararlarıyla ilgili tasarı ve teklifler hazırlamak,
e. Åžube gelen-giden evrak defterinin kayıt iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirmek,
f. Åžube coÄŸrafi alanındaki üyelerin iÅŸverenle ve iÅŸyerinde yaÅŸadıkları sorunların çözümüne yönelik önerileri, ilgili Åžube Yönetim Kurulu üyesiyle birlikte geliÅŸtirmek ve uygulamak,
g. Åžubede istihdam edilen personelin özlük iÅŸlerini yürütmek,
ÄŸ. Åžube yönetim kurulu kararlarının uygulanmasını takip etmek,
h. Åžube baÅŸkanı ile yönetim kurulu üyeleri arasındaki koordinasyonu saÄŸlamak,
ı. Åžube tarafından gerçekleÅŸtirilerek etkinlik ve eylemlerle ilgili hazırlık ve planlama çalışmalarını yürütmek,
i. Åžube Yönetim Kurulu ve Åžube BaÅŸkanı tarafından görev alanına iliÅŸkin olarak verilen diÄŸer görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak.
ÅžUBE BAÅžKAN YARDIMCISI (TEÅžKÄ°LATLANDIRMA) GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 42
Åžube BaÅŸkan Yardımcısı (TeÅŸkilatlandırma) Görev ve Yetkileri
a. Åžubenin coÄŸrafi alanı içerisindeki ve sendikanın dâhil olduÄŸu hizmet kolunda bulunan kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait iÅŸyerlerinden teÅŸkilatlanmayı saÄŸlamak ve üye kaydı için gerekli ön çalışmaları yürütmek,
b. Üye kayıtlarını ve üyelikten ayrılma iÅŸ ve iÅŸlemlerini, üyeliÄŸi kesinleÅŸenlerle ilgili belgelerin iÅŸverene gönderilmesi iÅŸlerini düzenlemek ve yürütmek,
c. Åžube üyelerine ait kiÅŸisel ve görev bilgilerinin yer aldığı üye envanteri düzenlemek,
ç. Åžube genel kurulunun ve delege seçimlerinin zamanında ve mevzuata uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak,
d. Ä°lçe ve iÅŸyeri temsilcilerinin atanması veya görevden alınması konusunda ÅŸube yönetim kuruluna bilgi vermek, aynı konuda Genel Yönetim Kuruluna sunulacak bilgileri hazırlamak,
e. Ä°lgili mevzuatı gereÄŸince sendika üye sayılarına iliÅŸkin tespit çalışmalarında, ÅŸubenin üye sayısının doÄŸru yansıtılması için gereken faaliyetleri yapmak, diÄŸer sendikalara iliÅŸkin üye sayısı bilgilerinin doÄŸru olarak yansıtılıp yansıtılmadığını takip etmek, konuyla ilgili gerekli baÅŸvuruların duruma göre bizzat ve Åžube Yönetim Kurulu tarafından gerçekleÅŸtirilmesini saÄŸlamak,
f. Sendika üye sayılarının tespitine yönelik çalışma sonucunda düzenlenen tutanakların bir nüshasını Genel Merkeze göndermek,
g. Genel Yönetim Kurulu ile Åžube Yönetim Kurulu’nun teÅŸkilatlanma ve üye kaydıyla ilgili kararlarının uygulanmasını saÄŸlamak,
ÄŸ. TeÅŸkilatlanma çalışmalarının hızlandırılmasına ve üye sayısının artmasına yönelik strateji geliÅŸtirmek ve uygulamaya yönelik olarak Åžube Yönetim Kurulu’na teklifte bulunmak, hizmet kolundaki diÄŸer sendika ÅŸubelerinin bu alana yönelik stratejileri konusunda analiz raporları hazırlamak,
h. Genel Kurul çaÄŸrısına iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek,
ı. Sendikal teÅŸkilatlanma faaliyetlerine iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemler konusunda sendika organları dâhil olmak üzere ÅŸube, temsilcilikler ve iÅŸ yeri temsilcilerine yönelik hizmet içi eÄŸitim faaliyetleri düzenlemek, Konfederasyon, sendika ve ÅŸube tarafından alınan eylem kararlarının teÅŸkilata duyurulmasını saÄŸlamak, eylem için gerekli hazırlık çalışmalarını gerçekleÅŸtirmek
i. Temsilciliklere yetki verilmesine iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek,
j. Ä°lçe teÅŸkilatlarının çalışmalarına yardımcı olmak ve bu teÅŸkilatları denetlemek,
k. Ä°lçe teÅŸkilatlarının ve baÅŸkanlarının aylık çalışma raporlarını ÅŸube baÅŸkanlığına ulaÅŸtırmak,
l. Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlarını yapmak,
m. Åžube BaÅŸkanı ve Åžube Yönetim Kurulunca görev alanına iliÅŸkin olarak verilecek diÄŸer görevleri yürütmektir.
ÅžUBE BAÅžKAN YARDIMCISI (MALÄ° Ä°ÅžLER) GÖREV VE YETKÄ°LER
MADDE 43
Åžube BaÅŸkan Yardımcısı (Mali Ä°ÅŸler) Görev ve Yetkileri
a. Åžubenin mali konulardaki iÅŸlemlerini kanun, yönetmelik ve tüzük hükümleri çerçevesinde yürütmek, dönem bütçesinin uygulanmasını saÄŸlamak,
b. Her ayın sonunda tanzim edeceÄŸi gelir-gider tablosu ve mizan tanzim etmek ve ÅŸubenin mali durumu hakkında Yönetim Kuruluna bilgi vermek,
c. Åžube faaliyetleriyle ilgili olarak tahakkuk eden vergilerin ve çalışanlara ait sosyal güvenlik prim kesintilerinin zamanında ödenmesini saÄŸlamak,
ç. Åžube zorunlu organlarında görev alanlara ödenecek maaÅŸ, ücret ve yolluklar ile ÅŸube personeline ödenecek maaÅŸ ve diÄŸer mali hakların ödenmesine iliÅŸkin iÅŸlemleri gerçekleÅŸtirmek,
d. Åžubeye ait gider avanslarının zamanında gönderilmesini saÄŸlamak ve giderlerin gözetim ve denetimini yapmak,
e. Üye kesintilerine iliÅŸkin tevkifat listelerinin ÅŸubeye gönderilmesini saÄŸlamak, üyelik ödentisi kesintilerine iliÅŸkin eksikliklerin giderilmesine iliÅŸkin iÅŸlemleri takip etmek,
f. Åžubeye baÄŸlı ilçe temsilciliklerine gönderilecek gider avanslarına iliÅŸkin iÅŸlemleri yürütmek,
g. DemirbaÅŸ kayıt ve düÅŸüm iÅŸlemlerini usulüne uygun olarak yürütmek,
ÄŸ. Genel Merkeze tarafından ÅŸubeye gönderilen gider avanslarının karşılığı olan gider belgelerini süresi içerisinde Genel Merkeze göndermek,
h. Åžubenin alacağı mal ve hizmetlerle ilgili olarak; piyasa araÅŸtırması yapmak, gerektiÄŸinde pazarlık ve kapalı zarf usulüyle ihale düzenlemek, mal alım ve satımlarına iliÅŸkin protokol ve sözleÅŸmeleri ÅŸube baÅŸkanıyla birlikte yetki verilmesi halinde tek başına imzalamak,
ı. Üyelerden talep gelmesi veya Genel Yönetim Kurulu’nun talimatı olması halinde yardımlaÅŸma sandığı, konut ve tüketim kooperatifi kurulmasına yönelik analiz çalışması yapmak,
i. Genel Kurul kararı doÄŸrultusunda, giderler ve bütçe fasılları arasında aktarma yapmak hususunda alınacak kararlara iliÅŸkin olarak Åžube Yönetim Kuruluna teklif sunmak,
j. Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlarını yapmak,
k. Åžube kasasında, en yüksek Devlet memuru aylığının üç katından fazla olmamak üzere nakit bulundurmak,
l. Åžube BaÅŸkanı ve Åžube Yönetim Kurulunca görev alanına iliÅŸkin olarak verilecek diÄŸer görevleri yerine getirmektir.
ÅžUBE BAÅžKAN YARDIMCISI (BASIN VE HALKLA Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER) GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 44
Åžube BaÅŸkan Yardımcısı (Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler) Görev ve Yetkileri
a. Åžube tarafından kitap, dergi, gazete, broÅŸür, bülten gibi yayınların hazırlanmasını ve çıkarılmasını saÄŸlamak, bu yayınlarla ilgili resmi iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek,
b. Yayın, yayım ve basım faaliyetleri için gerekli demirbaÅŸların (kamera, fotoÄŸraf makinesi, bilgisayar programı vb. araç-gereci) alımına iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemleri ilgili baÅŸkan yardımcısıyla birlikte gerçekleÅŸtirmek, Åžube Yönetim Kuruluna bu çerçevede teklifte bulunmak,
c. Åžube tarafından gerçekleÅŸtirilen etkinlik ve faaliyetlerin yerel-ulusal basın ve yayın organları ile televizyon kuruluÅŸlarında yer almasını saÄŸlamak,
ç. Ä°lçe temsilcilikleri tarafından hazırlanan yayım organları ile web sitelerinin gözetim ve denetimini gerçekleÅŸtirmek, bu konuyla ilgili olarak Genel Yönetim Kurulu tarafından alınan kararları uygulamak,
d. Basın toplantıları ile basın açıklamaları hakkındaki iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek,
e. Basın-yayın organlarında yer alan ÅŸube faaliyet ve etkinlikleriyle ilgili yazılı ve görsel yayınları arÅŸivlemek,
f. Åžube coÄŸrafi alanındaki sendika üyelere, sendikanın faaliyet alanında bulunan kurum ve kuruluÅŸlara yönelik ziyaretleri tertip etmek ve gerçekleÅŸtirmek,
g. Åžube üyeleri arasında sosyal yardımlaÅŸma ve dayanışmayı artıracak etkinlikleri, ilgili yönetim kurulu üyesiyle birlikte düzenlemek,
ÄŸ. Ä°ÅŸyerlerindeki sendika panolarının donanımını saÄŸlamak ve panoların içeriÄŸinin güncellenmesini takip etmek,
h. Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlarını yapmak,
ı. Åžube BaÅŸkanı ve Åžube Yönetim Kurulunca görev alanına iliÅŸkin olarak verilecek diÄŸer görevleri yürütmektir.
ÅžUBE BAÅžKAN YARDIMCISI (MEVZUAT VE TOPLU SÖZLEÅžME ) GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 45
Åžube BaÅŸkan Yardımcısı (Mevzuat ve Toplu SözleÅŸme) Görev ve Yetkileri
a. Åžubenin coÄŸrafi alanı içerisindeki sendikanın teÅŸkilatlandığı hizmet koluna dâhil kamu kurum ve kuruluÅŸlarınca ilgili mevzuatı kapsamında oluÅŸturulan kurul ve komisyonlarda ÅŸubeyi temsil etmek veya ÅŸubeyi temsil etmek üzere görevlendirilecek yönetim kurulu üyesi ya da sendika üyelerine bilgi ve belge desteÄŸi saÄŸlamak,
b. Sendikal çalışmaları ilgilendiren her türlü mevzuatla ilgili bilgi belge ve yayınları toplamak, düzenlemek ve deÄŸiÅŸiklikleri takip etmek,
c. Üyelerin mevzuata iliÅŸkin genel ve yerel sorunlarını derlemek, toplamak ve konu ile ilgili rapor hazırlayarak ÅŸube yönetim kuruluna ve sendika genel merkezine gönderilmesini saÄŸlamak,
ç. Sendikanın toplu sözleÅŸmeye iliÅŸkin talep ve tekliflerinin oluÅŸturulmasına katkı saÄŸlamak amacıyla üyelerin talep, teklif ve beklentilerini belirten rapor düzenleyerek, yönetim kuruluna sunmak kabul edilenleri genel merkeze göndermek,
d. Ä°mzalanan toplu sözleÅŸmelerin uygulanmasını takip etmek, toplu sözleÅŸmenin uygulanması sırasında ÅŸube coÄŸrafi alanında oluÅŸan uyuÅŸmazlıkların giderilmesine yönelik iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek, konuyla ilgili olarak genel yönetim kuruluna sunulmak üzere rapor hazırlamak,
e. Hizmet kolundaki kurum ve kuruluÅŸların mevzuatları, mevzuat deÄŸiÅŸiklikleriyle ilgili geliÅŸmeleri takip etmek, bu mevzuatla ilgili öneri, eleÅŸtiri ve deÄŸerlendirmelerini yönetim kuruluna rapor olarak sunmak, istenmesi halinde genel merkeze konuyla ilgili rapor sunmak,
f. Åžube coÄŸrafi alanında bulunan kurum ve kuruluÅŸlarda görev yapmakta olan personelin adli yardım ve idari baÅŸvuru taleplerinin karşılanmasına iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek,
g. Üyeler adına açılan davaların geliÅŸimi ve sonuçları hakkında ÅŸube yönetim kuruluna ve genel merkeze bilgi sunmak,
ÄŸ. Åžube Yönetim Kurulu’nun diÄŸer üyelerinin faaliyet ve çalışmalarına görev alanı sınırlılığında katkı sunmak ve katılmak,
h. Åžube BaÅŸkanı ve Åžube Yönetim Kurulunca görev alanına iliÅŸkin olarak verilecek diÄŸer görevleri yürütmektir.
ÅžUBE BAÅžKAN YARDIMCISI (EĞİTÄ°M VE SOSYAL Ä°ÅžLER) GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 46
Åžube BaÅŸkan Yardımcısı (EÄŸitim ve Sosyal Ä°ÅŸler) Görev ve Yetkileri
a. Åžube üyelerinin ve diÄŸer kamu çalışanlarının ihtiyaç duydukları alanlarda eÄŸitim almalarını saÄŸlayacak eÄŸitim programları hazırlamak ve uygulanmak üzere Åžube Yönetim Kurulunun onayına sunmak,
b. Åžube Yönetim Kurulu tarafından onaylanan eÄŸitim programlarının yürütülmesini saÄŸlamak
c. Hizmet kolundaki kurum ve kuruluÅŸların hizmet içi eÄŸitim programlarını takip etmek, bu programların içeriÄŸine iliÅŸkin deÄŸiÅŸiklik teklifleri hazırlamak,
ç. Åžube coÄŸrafi alanında bulunan sendika üyelerinin talepleri doÄŸrultusunda mesleki geliÅŸime ve sendikal örgütlenmeye iliÅŸkin panel, seminer, konferans vb. etkinlikler düzenlemek,
d. EÄŸitim faaliyetlerinin gerektirdiÄŸi harcamalar mali kaynak ayrılması hususunda öneride bulunmak,
e. Düzenlenen eÄŸitim faaliyetleri ile panel, seminer ve sempozyum gibi bilimsel ve kültürel etkinliklerin sonuçları hakkında Åžube Yönetim Kurulu’na yazılı rapor sunmak,
f. Üyelerin mevzuat deÄŸiÅŸikleri konusunda bilgilendirmeye dönük eÄŸitim programlarını mevzuat iÅŸ ve iÅŸlemlerini yürütmekle görevli ÅŸube yönetim kurulu üyesiyle birlikte planlamak ve gerçekleÅŸtirmek,
g. Üyelerin görevde yükselme, unvanlar arasında geçiÅŸ, vb. sınavlara hazırlanması amacıyla yayımlar hazırlamak, talep oluÅŸması halinde kurslar düzenlemek,
ÄŸ. Åžube sınırlılığında olmak üzere, toplum tarafından kabul gören önemli gün ve haftalarda sendikanın amaç ve ilkelerine uygun sosyal ve kültürel içerikli faaliyetler gerçekleÅŸtirmek,
h. Toplumun bütününü ilgilendiren sosyal durum ve olaylarla ilgili olarak analiz çalışması yaparak Åžube Yönetim Kuruluna bilgi vermek ve istendiÄŸinde rapor hazırlamak,
ı. Üyelerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yardımlaÅŸma sandıkları kurulmasına destek olmak gerektiÄŸinde yardımlaÅŸma sandığı oluÅŸturulmasını saÄŸlamak,
i. EÄŸitim çalışmaları konusunda Sendika Genel BaÅŸkan Yardımcısıyla (EÄŸitim ve Sosyal Ä°ÅŸler) ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde bulunmak,
j. Üyelere hizmet verilmesi amacıyla ÅŸube coÄŸrafi alanı kapsamında saÄŸlık tesisi, huzurevi, kreÅŸ ve benzeri sosyal tesislerle, kültürel ve sportif amaçlı tesisler kurulmasına yönelik fizibilite çalışması yapmak ve çalışmalarını rapor halinde Åžube Yönetim Kuruluna sunmak,
k. Åžube üyelerin konut edinmesine imkân saÄŸlayacak projeler hazırlamak ve bu amaçla kooperatifler kurulmasına yönelik çalışma yapmak, kurulan kooperatiflerin durumu ve çalışmaları hakkında istendiÄŸinde Åžube Yönetim Kuruluna bilgi sunmak,
l. Öncelik üyelere verilmek kaydıyla, ÅŸube coÄŸrafi alanında afete uÄŸrayan bölgelerde konut, saÄŸlık ve eÄŸitim tesisleri yapmak amacıyla inceleme yapmak ve inceleme sonuçlarını rapor halinde yönetim kuruluna sunmak, bu amaçla kamu kurum ve kuruluÅŸlarına aynı ve nakdi yardım için gereken hazırlık çalışmalarını yapmak,
m. Sendikanın faaliyet alanı ile ilgili konular baÅŸta olmak üzere sosyo-ekonomik ve kültürel sorun ve durumlarla ilgili seminer, panel, konferans vb. toplantı ve etkinlikler planlamak ve yetki verilmesi halinde gerçekleÅŸtirmek, sonuçları hakkında rapor düzenlemek,
n. Åžube coÄŸrafi alanıyla sınırlı olmak üzere sendikanın faaliyet alanıyla ilgili kurum ve kuruluÅŸlar tarafından düzenlenen sosyal ve kültürel etkinliklere ÅŸube adına katılmak, ÅŸube tarafından düzenlenen bu tür etkinliklere bu kurum ve kuruluÅŸların katılımını saÄŸlamak,
o. Öncelik ÅŸube üyelerinin olmak üzere eÄŸitim ve diÄŸer kamu çalışanlarının katılımıyla gerçekleÅŸtirilecek sportif etkinlikler düzenlemek,
ö. Sendika ve ÅŸube çalışmalarına emeÄŸi geçen üyelerle, diÄŸer kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸlarına ziyaretler düzenlemek,
p. Görev alanına giren kısa, orta ve uzun vadeli planlarını yapmak,
r. Åžube BaÅŸkanı ve Åžube Yönetim Kurulunca görev alanına iliÅŸkin olarak verilecek diÄŸer görevleri yürütmektir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ÅžUBE DENETLEME KURULU
ÅžUBE DENETLEME KURULU
MADDE 47
Åžube Denetleme Kurulu; Åžube Genel Kurulu tarafından serbest, eÅŸit, gizli oy, açık tasnif esasına dayalı olarak gerçekleÅŸtirilecek seçime dayalı olarak aday olan üyeler arasından seçilen üç kiÅŸiden oluÅŸur. Bu seçimde ayrıca asıl üye sayısı kadar yedek üye seçilir. Åžube Denetleme Kurulu’nun görev süresi, olaÄŸan olarak bir genel kurul dönemidir.
Åžube Denetleme Kurulu, en çok oyu alan üyenin oyların eÅŸit olması halinde en yaÅŸlı üyenin baÅŸkanlığında yapacağı ilk toplantıda, bir baÅŸkan ve baÅŸkan yardımcısı seçerek görev dağılımı yapar. Åžube Denetleme Kurulu asil üyeliklerinde boÅŸalma olması halinde, en çok oyu alandan baÅŸlamak üzere yedek üye göreve çaÄŸrılır, görevin kabul edilmemesi halinde oy sırasına göre diÄŸer yedek üyeye çaÄŸrı yapılır.
Åžube Denetleme Kurulu, yılda en az bir defa olmak üzere toplanarak çalışmaları olaÄŸan olarak denetler. Kurul, olaÄŸan denetleme dışında, Åžube Yönetim Kurulu’nun, Åžube Genel Kurulunun, Genel Yönetim Kurulunun ve yürütülen bir soruÅŸturmaya baÄŸlı olarak Åžube veya Genel Disiplin Kurulunun baÅŸvurusu üzerine de toplanarak denetim yapar.
Åžube Denetleme Kurulu ve üyeleri; denetim esnasında, çoÄŸaltmak yoluyla edinilen örnekleri dâhil olmak üzere denetlediÄŸi birime ait evrak, defter, vb. belge ve dokümanlar ile cd, disket ve ses ve görüntü kaydı yapılan materyalleri ilgili birimin dışına çıkaramaz ve denetleme iÅŸ ve iÅŸlemleri hariç olmak üzere herhangi bir amaçla kullanamaz. Bu hükme aykırı hareket eden kurul üyesi bu durumla sınırlı olmak üzere Yönetim Kurulunun önerisiyle Disiplin Kurulu’na sevk edilir.
Åžube Denetleme Kurulunun toplantı ve çalışmaları için en az iki üyenin olması ÅŸarttır. Kararlar oy çokluÄŸuyla alınır. Oyların eÅŸitliÄŸi halinde, baÅŸkanın oyu karar haline gelir. BaÅŸkanın yokluÄŸunda, en yaÅŸlı üye baÅŸkan olarak görev yapar.
Åžube Denetleme Kurulunun Görev ve Yetkileri
a. Åžube Yönetim Kurulunun ve Åžube BaÅŸkan Yardımcılıklarının iÅŸ ve iÅŸlemlerinin ilgili mevzuata, tüzüÄŸe, genel kurul ve genel yönetim kurulu kararlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetlemek,
b. Åžubeyi yılda en az bir defa idari ve mali yönden denetlemek,
c. Yaptığı denetimler sonunda düzenlenen denetleme raporunu ÅŸube yönetim kuruluna, dönem sonu denetleme raporunu Åžube Genel Kurulu’na sunmak,
ç. Gerekçesini belirtmek ve oybirliÄŸiyle alınmak kaydıyla Åžube Genel Kurulunu olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılmasını teklif etmek,
d. Gerekli gördüÄŸü hallerde denetim kurulu raporunu sendika genel baÅŸkanına göndermektir.
BEŞİNCÄ° BÖLÜM
ÅžUBE DÄ°SÄ°PLÄ°N KURULU
ÅžUBE DÄ°SÄ°PLÄ°N KURULU
MADDE 48
Åžube Disiplin Kurulu; Åžube Genel Kurul tarafından serbest, eÅŸit, gizli oy, açık tasnif esasına dayalı olarak gerçekleÅŸtirilecek seçimle aday olan üyeler arasından seçilen üç kiÅŸiden oluÅŸur. Bu seçimde, ayrıca asıl üye sayısı kadar yedek üye seçilir. Disiplin kurulunun görev süresi, olaÄŸan olarak bir genel kurul dönemidir.
Åžube Disiplin Kurulu, en çok oyu alan üyenin, oyların eÅŸit olması halinde en yaÅŸlı üyenin baÅŸkanlığında yapacağı ilk toplantıda, bir baÅŸkan ve baÅŸkan yardımcısı seçerek görev dağılımı yapar. Disiplin kurulu asil üyeliklerinde boÅŸalma olması halinde, en çok oyu alandan baÅŸlamak üzere yedek üye göreve çaÄŸrılır, görevin kabul edilmemesi halinde oy sırasına göre diÄŸer yedek üyeye çaÄŸrı yapılır.
Åžube Disiplin Kurulu, Genel Yönetim Kurulunun ve denetim sonucunda usulsüzlük ve yolsuzluk tespit etmesi haliyle sınırlı olmak üzere Genel Denetleme Kurulu’nun çaÄŸrısı üzerine toplanır.
Åžube Disiplin Kurulu, en az iki üye ile toplanır. Toplantıya katılanların çoÄŸunluÄŸu ile karar verir. Oylamada çekimser oy kullanılamaz. Oyların eÅŸitliÄŸi halinde baÅŸkanın oyuna göre karar verilir. BaÅŸkanın yokluÄŸunda en yaÅŸlı üye, baÅŸkana ait yetkileri kullanır. Åžube disiplin kurulu çalışmalarını, Genel Yönetim Kurulu Disiplin YönetmeliÄŸine göre yürütür.
Åžube Disiplin Kurulunun Görevleri:
a. Åžube Disiplin Kurulu, sendika tüzüÄŸüne, sendikanın amaç ve ilkelerine aykırı hareket eden üyeler hakkındaki disiplin soruÅŸturmalarını yapmak,
b. Disiplin soruşturması sonucunda uyarı ve kınama cezalarını vermek,
c. Uyarma ve kınama cezalarına iliÅŸkin kararları genel yönetim kurulu ve genel disiplin kurulu ile ilgilisine tebliÄŸ etmek üzere ÅŸube yönetim kuruluna göndermek,
ç. Tüzükte belirtilen diÄŸer disiplin cezalarını gerektiren fiillerle ilgili disiplin soruÅŸturmasına ait soruÅŸturma raporunu Genel Yönetim Kuruluna sunulmak üzere ÅŸube yönetim kuruluna sunmak,
d. Disiplin soruÅŸturması sonucunda uyarma ve kınama cezasından daha ağır disiplin cezasını gerektiren bir fiilin iÅŸlendiÄŸi kanaatine varması halinde, soruÅŸturmayı Genel Disiplin Kurulu’na devretmektir.
BEŞİNCİ KISIM
TEMSÄ°LCÄ°LÄ°K
TEMSÄ°LCÄ°LÄ°KLER
MADDE 49
Åžube açılması için ilgili mevzuatla belirlenen üye sayısına ulaşılamayan ya da ÅŸube kuruluÅŸunun ekonomik olmadığına karar verilen il ve ilçeler ile sendikanın faaliyet gösterdiÄŸi hizmet kolunda bulunan kamu kurum ve kuruluÅŸlarının merkez teÅŸkilatı birimlerinde, Genel Yönetim Kurulu kararıyla sendika temsilcilikleri kurulabilir. Genel Yönetim Kurulu kararıyla oluÅŸturulan temsilcilikler faaliyetlerini genel merkeze baÄŸlı olarak yürütürler. Genel Yönetim Kurulu, sendikal açıdan verimli olmadığı kanaatine vardığı temsilcilikleri kapatabilir ya da coÄŸrafi bakımdan uygun olmak kaydıyla temsilcilikleri birleÅŸtirebilir.
Genel Yönetim Kurulu kararıyla oluÅŸturulan sendika temsilcilikleri, en az üç, en çok yedi kiÅŸiden oluÅŸur ve Åžube Yönetim Kurulu görev ve yetki esaslarına göre faaliyetlerini yürütür. BaÅŸkan, baÅŸkan yardımcısı, baÅŸkan yardımcısı (mali iÅŸler) ve üyeler ÅŸeklinde görev dağılımı yapılır.
Sendika temsilciliklerinin kuruluÅŸuna ve temsilciliklerde görev alacakların belirlenmesine veya seçimine, sendika temsilciliklerinin Genel Yönetim Kurulu ve Åžubelerle iliÅŸkilerine iliÅŸkin usul ve esaslar, Genel Yönetim Kurulu tarafından hazırlanarak yürürlüÄŸe konulacak Yönetmelikle belirlenir.
TEMSÄ°LCÄ°LÄ°KLERÄ°NÄ°N GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 50
Sendika temsilciklerinin görev ve yetkileri, sendika ve ÅŸube zorunlu organlarının görev ve yetkilerinin devredilmesi sonucunu doÄŸuracak hükümler içermemek kaydıyla Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından hazırlanarak yürürlüÄŸe konulacak yönetmelikle belirlenir.
İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLİĞİ
MADDE 51
Ä°ÅŸyeri Sendika Temsilcileri
Ä°ÅŸyeri sendika temsilcileri, iÅŸyerindeki üyeler tarafından bir Genel Kurul dönemi görev yapmak üzere seçimle belirlenir. Sendika zorunlu organlarında görev alabilmek için aranan nitelikler, iÅŸyeri temsilcileri için de aranır. Birden fazla iÅŸyeri sendika temsilcisinin olduÄŸu iÅŸyerlerinde, temsilcilerden biri iÅŸyeri temsilciliÄŸinin baÄŸlı olduÄŸu Åžubenin yönetim kurulu veya sendika temsilciliÄŸi yönetimi tarafından baÅŸ temsilci olarak görevlendirilir. Ä°ÅŸ yerinde görevlendirilecek sendika iÅŸyeri temsilci sayısı, ilgili mevzuatında yer verilen hükme göre belirlenir. Mevzuatta bu konuda hüküm bulunmaması halinde, iÅŸyerlerindeki sendika iÅŸyeri temsilcilerinin sayısı, iÅŸyerindeki çalışan sayısı ve sendikanın üye sayıları gibi hususlar dikkate alınarak Genel Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir.
Ä°lgili mevzuatında hüküm çerçevesinde iÅŸyeri sendika temsilcisi görevlendirme yetkisine sahip olunmaması halinde sendikanın teÅŸkilatlandığı iÅŸyerlerinde, yukarıdaki fıkralar kapsamında sendika iÅŸyeri temsilcisi sıfatıyla görevlendirme yapılır.
Ä°ÅžYERÄ° TEMSÄ°LCÄ°LERÄ°NÄ°N GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
MADDE 52
Ä°ÅŸyeri Sendika Temsilcilerinin Görev ve Yetkileri
a. Sendika ile iÅŸyerindeki üyeler arasındaki iliÅŸkiyi koordine etmek ve bunların düzenli yürütülmesini saÄŸlamak.
b. En az ayda bir, kendi aralarında toplanarak iÅŸ yerlerinin problemlerini görüÅŸmek, bu konuda yetkili organlara tekliflerde bulunmak,
c. Üyelerden gelen ÅŸikâyet ve önerileri çözmeye çalışmak, çözemediklerini ilgili organlara bildirmek.
ç. Ä°ÅŸyerindeki sendika panosunu düzenlemek ve güncellemek, iÅŸyerinde sendikaya üye kaydına iliÅŸkin çalışmaları yürütmek,
d. Sendika üye sayılarının tespitiyle ilgili olarak iÅŸyerinde gerçekleÅŸtirilen iÅŸ ve iÅŸlemlerde sendikayı temsil etmek, tespit sonuçlarına iliÅŸkin tutanağı ÅŸube ve/veya genel merkeze göndermek,
e. Ä°lgili mevzuat, tüzük hükümleri ile sendika ve ÅŸube yönetim kurulları tarafından kendilerine verilen diÄŸer görevleri yerine getirmektir.
Ä°ÅžYERÄ° TEMSÄ°LCÄ°LERÄ°NÄ°N GÖREVDEN ALINMALARI
MADDE 53
Ä°ÅŸyeri sendika temsilcileri ile sendika iÅŸyeri temsilcileri;
a. Sendikanın işyerindeki faaliyetlerine gerekli katkıyı yapamamaları ya da yapmamaları,
b. Sendikanın faaliyetleri hakkında üyeleri ve iÅŸyerinde çalışan diÄŸer kamu görevlilerini doÄŸru ve yeterli ÅŸekilde bilgilendirmemeleri,
c. Sahip oldukları görev, yetki ve imkânları kendi çıkarları için kullanmaları,
ç. Sendikanın yetkili organları tarafından alınan kararlara uygun davranmamaları,
d. Ä°ÅŸyerindeki üyelerin ve diÄŸer kamu görevlilerinin sorunlarını aktarmada ve çözüme kavuÅŸturmada isteksiz olmaları,
e. Ä°ÅŸ ve iÅŸlemlerini ÅŸube ve temsilciliklerle koordinasyon saÄŸlamaksızın gerçekleÅŸtirmeyi alışkanlık haline getirmeleri halleri baÅŸta olmak üzere iÅŸyeri temsilcilerinin görevden alınmasına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemek üzere Genel Yönetim Kurulu tarafından alınacak karada belirtilen nedenlerle sendika yönetim kurulu veya baÄŸlılık durumuna göre ÅŸube yönetim kurulu ya da sendika temsilciliÄŸi kararı ile görevden alınabilirler.
ALTINCI KISIM
Ä°STÄ°HDAM VE Ä°ZÄ°NLER
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
PERSONEL Ä°STÄ°HDAMI
SENDÄ°KA GENEL MERKEZÄ° PERSONELÄ°
MADDE 54
Sendikanın genel merkezi bünyesinde, sendikanın faaliyet alanı ve çalışmalarıyla ilgili görevleri yürütmek ya da genel merkezde kurulacak büroların iÅŸ ve iÅŸlemlerini yürütmek amacıyla tam ve kısmi zamanlı çalıştırılmak üzere personel istihdam edilebilir. Bu ÅŸekilde istihdam edilecek personelin; mali ve sosyal hakları, hak ve sorumlulukları, görev tanımları ve baÄŸlı bulunacakları amirler, iÅŸlerine son verilmesine iliÅŸkin usul ve esaslar, Genel Yönetim Kurulu tarafından yürürlüÄŸe konulacak yönetmelikle ve/veya Genel Yönetim Kurulu’nun kararıyla belirlenir.
ÅžUBEDE PERSONEL ÇALIÅžTIRILMASI
MADDE 55
Åžubeler, ÅŸube faaliyet ve çalışmalarıyla ilgili görevleri yürütmek ya da ÅŸube bünyesinde oluÅŸturulacak büroların iÅŸ ve iÅŸlemlerini yürütmek üzere, Genel Yönetim Kurulundan izin almak kaydıyla personel istihdam edebilir. Bu ÅŸekilde istihdam edilecek personelin; mali ve sosyal hakları, hak ve sorumlulukları, görev tanımları ve baÄŸlı bulunacakları amirler, iÅŸlerine son verilmesine iliÅŸkin usul ve esaslar, Genel Yönetim Kurulu tarafından yürürlüÄŸe konulacak yönetmelikle ve/veya Genel Yönetim Kurulu’nun kararıyla belirlenir.
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
AYLIKSIZ Ä°ZNE AYRILMA VE Ä°ZÄ°N SÜRELERÄ°
SENDÄ°KA VE ÅžUBE YÖNETÄ°M KURULU ÜYELERÄ°NÄ°N AYLIKSIZ Ä°ZNE AYRILMASI
MADDE 56
Sendikanın üye sayısı 3.000 (üçbin)’i geçerse; Genel BaÅŸkan ile Genel BaÅŸkan Yardımcısı (TeÅŸkilatlandırma), ilgili mevzuatında belirtilen süre içerisinde talepte bulunmaları, taleplerinin Genel BaÅŸkanca Genel Yönetim Kuruluna önerilmesi ve Genel Yönetim Kurulunca da uygun bulunması kaydıyla aylıksız izne ayrılabilirler.
Sendikanın üye sayısı 5.000 (beÅŸbin)’i geçerse diÄŸer genel yönetim kurulu üyeleri ilgili mevzuatında belirtilen süre içerisinde talepte bulunmaları, taleplerinin Genel BaÅŸkanca Genel Yönetim Kuruluna önerilmesi ve Genel Yönetim Kurulunca da uygun bulunması kaydıyla aylıksız izne ayrılabilirler.
Sendikanın ÅŸube üye sayısı 1.000 (bin)’i geçerse Åžube BaÅŸkanı ile Åžube BaÅŸkan Yardımcısı (TeÅŸkilatlandırma) ilgili mevzuatında belirtilen süre içerisinde talepte bulunmaları, taleplerinin Genel BaÅŸkanca Genel Yönetim Kuruluna önerilmesi ve Genel Yönetim Kurulunca da uygun bulunması kaydıyla aylıksız izne ayrılabilirler.
Sendikanın ÅŸube üye sayısı 1.500 (binbeÅŸyüz)’ü Åžube BaÅŸkan Yardımcısı (Mali Ä°ÅŸler) ile Åžube BaÅŸkan Yardımcısı (EÄŸitim ve Sosyal Ä°ÅŸler) ilgili mevzuatında belirtilen süre içerisinde talepte bulunmaları, taleplerinin Genel BaÅŸkanca Genel Yönetim Kuruluna önerilmesi ve Genel Yönetim Kurulunca da uygun bulunması kaydıyla aylıksız izne ayrılabilirler.
Aylıksız izinli sayılanlardan; Genel BaÅŸkan ve Genel BaÅŸkan Yardımcıları mevcut görevinde aldığı maaşın maksimum 1,5 katı, Åžube BaÅŸkan ve Åžube BaÅŸkan Yardımcısı mevcut görevinde aldığı maaşın maksimum 1,2 katı maaşı yönetim kurulu kararı ile alır.
Genel BaÅŸkan,BaÅŸkan Yardımcıları ve Åžube Yönetiminde bulunan hiçbir yöneticiye huzur hakkı ödenmez.
Aylıksız izinli sayılanların aylık ve emekli kesenekleri sendika tarafından karşılanır.
Kurumlarından aylıksız izinli sayılan Genel Yönetim Kurulu üyeleri ve Åžube Yönetim Kurulu üyeleri ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin saÄŸlık giderleri kurumlarınca karşılanır. Aylıksız izinli sayılanlardan herhangi bir nedenle sendika görevlerinden ayrılanlar, görevlerinin son bulması tarihinden itibaren 30 gün içinde ayrıldıkları kurum ve kuruluÅŸa yazılı müracaat etmeleri durumunda, kamu iÅŸvereni bu kimseleri 30 gün içinde eski görevlerine veya uygun diÄŸer bir göreve atamak zorundadır. 30 gün içinde görevlerine baÅŸlamak için baÅŸvurmayanlar görevlerinden çekilmiÅŸ sayılırlar.
Görevden uzaklaÅŸma, resen emeklilik, göreve son verilmesi, tayin veya sair hallerde görevli mahkemeye baÅŸvurması halinde, mahkeme kararı kesinleÅŸinceye kadar sendikadaki görevi devam eder.
Aylıksız izinli sayılmayan sendika yönetim kurulu üyeleri haftada bir gün kurumlarından izinli sayılırlar.
YÖNETÄ°CÄ°LERÄ°N VE PERSONELÄ°N Ä°ZÄ°N HAKKI
MADDE 57
Sendika ve ÅŸube yönetim kurulu üyeleri ile sendika ve ÅŸube personelinin yıllık izin dâhil olmak üzere mazerete dayalı izin süreleri, personel için ilgili mevzuatında belirtilen hükümler dikkate alınarak Genel Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
YEDÄ°NCÄ° KISIM
MALÄ° HÜKÜMLER
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
SENDÄ°KANIN GELÄ°RLERÄ°
SENDÄ°KANIN GELÄ°RLERÄ°
MADDE 58
Sendikanın Gelirleri
a. Üyelerden alınacak üyelik ödentileri,
b. EÄŸlence, müsamere, konser vb. faaliyetlerden saÄŸlanacak gelirler,
c. Bağışlar ve yardımlar,
ç. Mal varlığından elde edilen gelirler,
d. Yayın gelirleri,
e. Diğer (İlgili mevzuatında belirtilmesi kaydıyla dayanışma aidatı ve benzeri) gelirler.
Sendika, kendisinin veya Türkiye Cumhuriyeti Devletinin üyesi bulunduÄŸu uluslararası kuruluÅŸlar hariç, dış Kaynaklardan yardım ve bağış kabul edemez.
Sendika tüm nakdi gelirlerini bankalara yatırmak zorundadır.
Zorunlu ve cari giderleri karşılamak üzere ve Yönetim Kurulu’nun bilgisi dâhilinde sendika kasasında, 15’inci derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net bir aylık tutarının 5(beÅŸ) katından fazla aÅŸmayacak miktarda nakit bulundurabilir.
ÜYELÄ°K ÖDENTÄ°SÄ°
MADDE 59
Sendika üyelerinden, damga vergisine tabi aylık brüt gelirlerinin binde beÅŸi (0.005’i) oranında ilgili mevzuatında belirtilen usul ve esasa üyelik ödentisi alınır. Üyelik ödentileri, ilgili kamu iÅŸyeri tarafından üyelerin maaÅŸlarından tahsil edilir ve sendika tarafından bildirilen banka hesabına/hesaplarına kesintiyi takip eden beÅŸ iÅŸgünü içerisinde aktarılır.
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
SENDÄ°KANIN GÄ°DERLERÄ°
ÜCRET VE TAZMÄ°NATLAR
SENDÄ°KA VE ÅžUBE ZORUNLU ORGAN ÜYELERÄ° Ä°LE DÄ°GER ORGANLARDA GÖREV ALANLARIN MALÄ° HAKLARI
MADDE 60
Sendika ve ÅŸube zorunlu organlarının üyeleri ile sendikanın diÄŸer organlarında görev alanların mali hakları Genel Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Belirtilen kiÅŸilerin mali ve sosyal haklarını belirleme konusunda genel kurulca kabul edilen tahmini bütçede öngörülen koÅŸullar çerçevesinde, Sendika Genel Yönetim Kurulu yetkilidir.
Aylıksız izne ayrılan genel baÅŸkan ve yönetim kurulu üyelerine, eÅŸ ve çocuk yardımı dâhil olmak üzere ilgili mevzuatında belirtilen usul ve esaslara göre kamu görevlilerinin yararlanmakta olduÄŸu sosyal yardımlar ayrıca ödenir.
Aylıksız izne ayrılan sendika ve ÅŸube yönetim kurulu üyelerinin sosyal güvenlik primleri, Sendikaca ödenir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
SENDÄ°KANIN GÄ°DERLERÄ°, AVANS ÖDEMELERÄ°, KAYIT VE DEFTERLER
ÅžUBE VE SENDÄ°KA TEMSÄ°LCÄ°LÄ°KLERÄ°NE AVANS GÖNDERÄ°LMESÄ°
MADDE 61
Åžube ve Sendika Temsilciliklerine, sendikal faaliyetlerle ilgili giderlerini karşılamak üzere her ay coÄŸrafi alanlarındaki üyelerin o aya ait üyelik ödentileri toplamının yüzde ellisine (%50’sine) kadar avans olarak ödenek göndermeye ve aylık giderlerinin toplamının o aya ait avans tutarı sınırı üzerinde olması halinde ilgili ÅŸube veya temsilciliÄŸe avans tutarı sınırının üzerinde ilave ödenek göndermeye Genel Yönetim Kurulu yetkilidir.
Ancak, ÅŸube ve temsilciliklerin aylık giderlerinin toplamı, hiçbir ÅŸekilde coÄŸrafi alanlarındaki üyelerinin o aya ait üyelik ödentileri toplamının %60’ını aÅŸamaz.
Åžube ve Temsilciliklerin giderlerine ait muhasebeleÅŸtirme iÅŸlemi Genel Merkezce yürütülür.
DEMÄ°RBAÅžLARIN ALIMI SATIMI VE DÜÅžÜMÜ
MADDE 62
DeÄŸeri tedavüldeki en büyük banknottan daha fazla olan demirbaÅŸların alımı, satışı ve düÅŸümü, aralarında Mali Ä°ÅŸlerden Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı bulunmak kaydıyla Genel Merkez Yönetim üyeleri arasından seçilecek üç kiÅŸilik bir komisyon tarafından yapılır. Her tür bakım onarım, tadilat vb. iÅŸlemler bu komisyonun sorumluluÄŸunda yürütülür. Komisyon, Genel Yönetim Kurulu kararıyla oluÅŸturulur. Komisyon kararları, Genel Yönetim Kurulu’nun onayıyla uygulanır.
SENDÄ°KANIN DÄ°ÄžER GÄ°DERLERÄ°
MADDE 63
Sendikanın diğer giderleri,
a. Gelirlerinin %10’undan az olmamak üzere üyelerinin mesleki eÄŸitim, bilgi ve tecrübelerini artırmak için yapılacak faaliyetlerle ilgili giderler, Yönetici, üye ve delegelerin seçim, seminer, toplantı, eÄŸitim ve sair sendikal faaliyetlerle ilgili giderler,
b. Genel Merkez, ÅŸube ve sendika temsilciliklerinin büro iÅŸleri ile kırtasiye elemanlarının temini ve tamiri için yapılan giderler,
c. Hizmet binalarını kiralanmasından ve tefrişinden kaynaklanacak giderler,
ç. YardımlaÅŸma sandığı giderleri,
d. Üye olunan konfederasyon üyeliÄŸinden ve uluslararası kuruluÅŸlara üyelikten kaynaklanan giderler,
e. Tüzük ve mevzuata uygun olmak kaydıyla sendikanın teÅŸkilatlanması, sendikal etkinlik ve faaliyetler için yapılması zorunlu giderler,
f. Sendika Genel Kurul toplantısına iÅŸtirak eden ve sendika zorunlu organlarında görev alan üye veya delegelerin iaÅŸesinden, yol masraflarından ve konaklamasından kaynaklanan giderlerdir.
HARCAMA YAPMA YETKÄ°SÄ°
MADDE 64
Sendikanın ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılacak harcamalardan asgari ücretin 2(iki) katına kadar olan harcamalar Genel BaÅŸkan ve Genel BaÅŸkan Yardımcısının (Mali Ä°ÅŸler) birlikte kararıyla, asgari ücretin 2(iki) katını aÅŸan harcamalar ise Yönetim Kurulu kararıyla yapılır.
TUTULACAK DEFTER VE KAYITLAR
MADDE 65
Sendika ve ÅŸubeleri iç denetleme organlarının denetlenmesinden baÅŸka sendika merkezinde tüm idari ve mali faaliyetleri üyesi bulunduÄŸu konfederasyonun denetimine açıktır. Sendika yönetim ve ÅŸube yönetim ve faaliyetleri ve iÅŸleyiÅŸleri gelir ve giderleri bunlarla ilgili her türlü kanun tüzük ve genel kurul kararlarına uygun olup olmadığı hususlarındaki idari ve mali denetim, denetleme kurulları ya da denetçileri tarafından yapılır.
Sendika;
a. Üye kayıt fiÅŸleri ve defteri ile çıkış bildirimi,
b. Genel Kurul, Genel Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu kararlarının numara ve tarih sırasıyla yazılmasına mahsus karar defteri,
c. Gelen giden evrakın, tarih ve numara sırasıyla kayıt edileceÄŸi gelen ve giden evrak kayıt defterleri ile zimmet defteri, ayrıca seyahatlerde Genel Yönetim Kurulu üyelerince kullanılan geçici giden evrak defteri,
ç. Gelen evrakın aslı, giden evrakın suretlerinin saklanacağı gelen ve giden evrak dosyaları,
d. DemirbaÅŸ eÅŸya defteri,
e. Gelir makbuzları ile gider evrakı ve bunların saklanmasına mahsus dosya ve defterler, yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve aidat defteri dosya, defter ve kayıtlarını tutar ve fiÅŸlerini düzenler.
Yukarıda yazılı defterler, her olaÄŸan Genel Kurul veya defterlerin bitimini izleyen 15 gün içinde notere tasdik ettirilir. Sendika, tutmakla, yükümlü olduÄŸu defter ve kayıtlar dışında yardımcı defterler de tutabilir.
Sendika, defterler ve belgeleri ilgili bulundukları yılı takiben takvim yılından baÅŸlayarak on yıl süre ile saklamak zorundadır.
Her hesap ya da bütçe dönemine ait bilanço ve hesaplarıyla çalışma ve denetleme raporları, ait oldukları dönemi izleyen üç ay içinde T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve üye olduÄŸu konfederasyona gönderir.
Sendika Genel Merkezi ve ÅŸubeleri tarafından tutulması gereken defterler, defterlerin tutulma ÅŸekli, mali iÅŸlere iliÅŸkin belge ve evrakın tanzim ÅŸekli ve usulleri, Genel Merkez ve Åžubelerin mali denetiminin usul ve esasları Genel Yönetim Kurulu tarafından yürürlüÄŸe konulacak yönetmelikle belirlenir.
SEKÄ°ZÄ°NCÄ° KISIM
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ-FESÄ°H-YÖNETMELÄ°K
ÇEŞİTLÄ° HÜKÜMLER
YÜRÜRLÜK VE KURUCULAR
SENDÄ°KANIN ANA TÜZÜÄžÜ VE DEĞİŞTÄ°RÄ°LMESÄ°
MADDE 66
Sendikanın: faaliyet alanları, amacı, zorunlu organları, seçimleriyle ilgili usul ve esasları, zorunlu organlarına seçilenlerin güvenceleri ile mali ve sosyal hakları, gelir ve giderleri, üyeleriyle ilgili iÅŸ ve iÅŸlemleri genel itibariyle sendika tüzüÄŸünde belirtilir. Sendika organları ve üyeleri bütün iÅŸ ve iÅŸlemlerinde sendika tüzüÄŸüne uygun hareket etmekle yükümdürler. Tüzükte hüküm bulunmayan hallerde, kanuna ve tüzüÄŸe aykırı olmamak ve lafzına ve ruhuna uygun olmak ÅŸartıyla yetkili kurul ve organlar tarafından verilen karar ya da kararlara göre iÅŸlem tesis edilir.
Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi Genel Kurul tarafından yapılır. Genel kurulun toplantı yeter sayısı üye veya delege tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸudur. Ä°lk toplantıda yeter sayı saÄŸlanamazsa ikinci toplantı en çok on beÅŸ gün sonraya bırakılır.
Karar yeter sayısı üye veya delege tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸudur.
Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi, Genel Kurul tarafından kabul edildiÄŸi tarihten itibaren yürürlüÄŸe girer ve ilgili iÅŸ ve iÅŸlemler hakkında uygulanır.
Ä°lk genel kurula kadar Yönetim Kurulu her türlü tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸini yapabilir.
FESÄ°H, Ä°NFÄ°SAH VE KAPATMA HALÄ°
MADDE 67
Sendikanın;
a. Feshi, kendiliÄŸinden dağılması veya mahkeme kararı ile kapatılması durumunda 6356 sayılı Sendikalar ve toplu iÅŸ sözleÅŸmesi Kanununun 32.maddesi uyarınca tasfiye iÅŸlemi sonucunda kalan para ve mal varlığı Genel Kurul kararı ile belirlenen mensubu bulunulan konfederasyona devredilir. Genel Kurul toplanamazsa, baÄŸlı bulunduÄŸu konfederasyona aktarılır.
b. BaÅŸka bir sendikayla birleÅŸme durumunda, bütün hak, borç, yetki ve menfaatler birleÅŸme sonucu meydana gelen yeni tüzel kiÅŸiliÄŸe kendiliÄŸinden geçer.Sendikanın kapatılma kararıGenel Kurul tarafından alınır. Genel kurulun toplantı yeter sayısı üye veya delege tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸudur. Ä°lk toplantıda yeter sayı saÄŸlanamazsa ikinci toplantı en çok on beÅŸ gün sonraya bırakılır. Karar yeter sayısı üye veya delege tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸudur.
YÖNETMELÄ°K
MADDE 68
Sendika tüzüÄŸünde belirtilen yönetmelikler ile tüzükte açıklanmayan konularda gerekli görülen yönetmelikler Sendika Yönetim Kurulunca hazırlanır ve yürürlüÄŸü konur.
GEÇÄ°ÇÄ° YÖNETÄ°M KURULU
MADDE 69
4688 sayılı kanunun 7. maddesi gereÄŸi, Sendika veya konfederasyonun zorunlu organlarının oluÅŸumuna kadar kuruluÅŸun iÅŸlerini yürütmeye ve temsile yetkili geçici yönetim kurulu üyelerinin ad ve soyadları ile adresleri.
Adı Soyadı |
ONUR BUZ (KURUCU GENEL BAÅžKAN) |
TANJU KANDAZ |
MUSTAFA ÇAKIR |
MURAT GÜNGÖR |
Ä°LKER KULEÄ°N |
SONER PALAK (KURUCU ÜYE) |
DERYA ERCAN |
KURUCULAR
MADDE 70
Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri Kolu esasına göre ekli listede adı soyadı, görev unvanı ve adresleri yazılı kurucular tarafından kurulmuÅŸtur.
Adı Soyadı |
ONUR BUZ |
TANJU KANDAZ |
MESUT AKEREN |
MURAT GÜNGÖR |
MUSTAFA ÇAKIR |
DERYA ERCAN |
AHMET ÇAÄžLAR DEMÄ°RTAÅž |
Ä°LKER KULEÄ°N |
NURTEN SALÄ°H |
SONER PALAK (KURUCU ÜYE) |
YÜRÜRLÜK
MADDE 71
Bu tüzük, ilgili makamların onayıyla yürürlüÄŸe girer.
YÜRÜTME
MADDE 72
Bu tüzük hükümlerini Genel Yönetim Kurulu yürütür.
muhendis-tek-sen-buro-sendikasi-tuzuk.pdf dosyasını indirmek için tıklayın!