SON DUYURULAR
DHARMA Hukuk Bürosu ile Sözleşme imzalanmıştır.
12 Eylül 2024MÜHENDİS TEK-SEN KONFEDERASYON SÜREÇLERİ DUYURUSU
14 AÄŸustos 2024MÃœHENDÄ°S TEK-SEN BÃœRO SENDÄ°KAMIZIN AFÄ°ÅžLERÄ° HAZIRLANMIÅžTIR.
16 Temmuz 2024MÜHENDİS TEK-SEN BÜRO SENDİKAMIZIN BROŞÜRLERİ HAZIRLANMIŞTIR.
22 Mayıs 2024MÜHENDÄ°S TEK-SEN KONFEDERASYONU SÜREÇLERÄ° DUYURUSU
Mühendis Tek-Sen Sendikaları, kamu kurum ve kuruluÅŸlarında görev yapan mühendis, mimar, ÅŸehir plancısı ve Teknik Hizmetler Sınıfı (THS) çalışanları ile diÄŸer kamu çalışanlarının ortak ekonomik, sosyal ve meslekî haklarını korumak ve geliÅŸtirmek için oluÅŸturulmuÅŸ tüzel kiÅŸiliÄŸe sahip kuruluÅŸlardır. Dolayısıyla Mühendis Tek-Sen Sendikalarının birçok sorumluluÄŸu bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemlisi, hukuki yükümlülükler ve sorumluluklardır. Bu kapsamda, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu SözleÅŸme Kanunu’na ve sendikalarımızın tüzüklerine tam uyumun saÄŸlanması gerektiÄŸi açıktır. Mühendis Tek-Sen Konfederasyonunun kurulması sürecinde tüm sendikalarımızın üzerine düÅŸen sorumlulukları yerine getirmesi konusunda hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Sendikalarımızın aÅŸağıda belirtilen maddelerde fikir birliÄŸi içinde olması ve tüm planlamalarını bu maddelere göre yapması zaruridir. Bu maddeler ÅŸunlardır:
1. Hukuki Uyumluluk: Mühendis Tek-Sen Sendikaları tüzel bir kiÅŸilik olup mali ve hukuki sorumluluklarının olması sebebiyle öncelikle Ä°l ve Ä°ÅŸyeri Temsilcileri ve Kurulan Komisyon/Kurullar YönetmeliÄŸi, Mali Ä°ÅŸler YönetmeliÄŸi, Disiplin Kurulu YönetmeliÄŸi, Denetleme Kurulu YönetmeliÄŸi, Seçim Yönetmeliklerini hazırlayacak ve hukuki birimlerinin görüÅŸünü alarak yayımlayacaktır.
2. Üye Artışı: Mühendis Tek-Sen Sendikaları yöneticilerinin meclis ve kurum görüÅŸmelerinde; sürekli olarak üye sayımız sorulmaktadır. Haklı taleplerimizin etkili olabilmesi ve dikkate alınabilmesi için üye sayımızın ivedilikle artırılması gerektiÄŸi herkes tarafından kabul edilmektedir. Mayıs 2024'te yapılan sayımlarda Mühendis Tek-Sen Enerji ve Mühendis Tek-Sen Bayındırlık sendikaları baÅŸarılı sonuçlar elde etmiÅŸtir. Önümüzdeki sayımlarda diÄŸer sendikalarımızın üye sayısının artmasıyla kamu kurumlarında daha etkili olacağımız deÄŸerlendirilmektedir. Bu kapsamda, Mühendis Tek-Sen Sendikalarının kurulacak konfederasyon içerisinde yer alabilmesi için her bir sendikanın en az 1000 üye sayısına ulaÅŸmasının saÄŸlanması gerekmektedir. Bahse konu üye sayısına ulaÅŸamayan sendikaların ise diÄŸer tüm sendikalarımızın yöneticileri ve üyeleri tarafından desteklenerek üye sayısının artırılması saÄŸlanacaktır.
3. Delege Seçimi: Mühendis Tek-Sen Sendikaları, tüzüklerine uygun olarak önce delege seçimlerini yaparak delegelerini belirleyecektir. Delege seçimlerinin ardından tüzüklerimizdeki ilgili madde kapsamında Genel Kurullarını toplayarak konfederasyona katılma kararı alacaktır.
4. Konfederasyon Yönetim Kurulu: Mühendis Tek-Sen Konfederasyonu Yönetim Kurulu, konfederasyonda yer alacak her sendikanın temsilinin saÄŸlanması, adil bir temsil ve yönetim yapısının oluÅŸturulması amacıyla konfederasyona katılan her sendikadan birer yönetim kurulu üyesinin yanı sıra, en fazla üyesi olan iki sendikadan birer yönetim kurulu üyesinin daha katılımı ile oluÅŸturulacaktır.
5. Konfederasyon TüzüÄŸü Çalışması: Konfederasyon için taslak tüzük çalışmalarını baÅŸlatmak amacıyla, her sendikadan birer temsilcinin yer alacağı bir komisyon kurulacaktır. Bu komisyon, konfederasyonun tüzüÄŸünün hazırlanması ve düzenlenmesi süreçlerini koordine edecek ve taslağı oluÅŸturacaktır.
6. Ä°letiÅŸim ve Koordinasyon: Sendikalar arasında etkin bir iletiÅŸim ve koordinasyon saÄŸlanması amacıyla periyodik olarak yüzyüze toplantılar icra edilecektir. Bu sayede bilgi ve deneyim paylaşımı yapılarak iÅŸbirliÄŸimiz güçlendirilecektir. “Mühendis Tek-Sen SaÄŸlık Sendikası” ve “Mühendis Tek-Sen SaÄŸlık ve Sosyal Sendikası”’nın birleÅŸmesi, konfederasyon için büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda, iki sendikanın tek bir sendika altında birleÅŸmesi saÄŸlanacaktır.
7. Komisyon ve Çalışma Ekipleri OluÅŸumu: Ä°lk etapta Mühendislik Meslek Kanunu ile ilgili çalışmalar yürütmek üzere bir komisyon oluÅŸturulacaktır. Bu komisyon, mühendislik meslek alanındaki yasal düzenlemeleri ele alacak ve önerilerde bulunacaktır. Sonrasında, diÄŸer Teknik Hizmetler Sınıfı (THS) çalışanlarına yönelik yasal düzenlemeler ve çalışmalar için ikinci bir komisyon kurulacaktır. Bu komisyon, ilgili çalışan gruplarının haklarını ve çalışma koÅŸullarını iyileÅŸtirmek ve standarda baÄŸlamak amacıyla gerekli yasal çalışmaları yapacaktır. Ayrıca, kurum bazlı farklılıkları ve uygulama çeÅŸitliliklerini tespit etmek için özel çalışma ekipleri kurulacaktır. Bu ekipler, çeÅŸitli kurumlarda mevcut uygulamaları inceleyecek ve farklılıkları ortaya koyarak, genel bir deÄŸerlendirme yapacaktır. Sonuç raporuna göre hukuki giriÅŸimler baÅŸlatılacaktır. Bu sayede, kamudaki uygulamaların standartlaÅŸtırılması ve iyileÅŸtirilmesi saÄŸlanacaktır.
8. GörüÅŸme Ekipleri ve Taleplerin Ä°letilmesi: Meclis ve kurum görüÅŸmeleri için her sendikadan BaÅŸkan ve BaÅŸkan Yardımcısı olmak üzere iki kiÅŸiden oluÅŸan GörüÅŸme Ekipleri kurulacaktır. Bu ekipler; 3 veya 4 kiÅŸilik gruplar halinde görüÅŸmelere katılacak ve taleplerini iletecektir.
9. Sosyal Medya Yönetimi: Mühendis Tek-Sen sosyal medya hesapları (X, Instagram, YouTube vb.) tek bir isim altında, “Mühendis Tek-Sen” adıyla faaliyet gösterecektir. Sosyal medya hesaplarının yönetimi, sendika yöneticileri ve üyeleri dışında bağımsız bir firma tarafından yapılacak ve bu firma ile sözleÅŸme imzalanacaktır. Sosyal medya hesaplarınının firma çalışanları tarafından profesyonelce yönetilmesi saÄŸlanacaktır. Ayrıca, yapılacak taleplerin koordine edilmesi amacıyla, her sendikanın BaÅŸkan Yardımcılarından (Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler) oluÅŸan bir ekip kurulacaktır.
10. Disiplin ve Etik Kurallar: Mühendis Tek-Sen Sendikalarının tüm süreçleri, hukuka uygun ve etik kurallar içerisinde yönetilecektir. Sendika üyesi olan/olmayan kiÅŸiler tarafından sosyal medya hesapları veya WhatsApp grupları üzerinden, sendika yöneticilerine, sendikalara veya konfederasyon sürecine yönelik “Yalan Beyan ve Söylemlerde Bulunan” “asıl ve sahte hesaplar” hakkında yasal mercilere suç duyurusunda bulunulacak ve tüm yasal süreçler baÅŸlatılacaktır. Ayrıca, sendikalar da bu tür söylemlerde bulunan kiÅŸiler için disiplin süreçlerini iÅŸletecektir.
Sonuç olarak; sendikal birliÄŸin ve güvenin saÄŸlanması için gereken tüm tedbirler alınacak, sendikaların ve konfederasyonun itibarını korumak ve seviyeli bir ortam saÄŸlamak için gereken tüm adımlar atılacaktır.
Bu maddeler, Mühendis Tek-Sen Sendikalarının ve Konfederasyon sürecinin saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yürütülebilmesi için kritik öneme sahiptir. Sendikalarımızın ve konfederasyonumuzun güçlenmesi, tüm meslektaÅŸlarımızın destek ve katılımı ile mümkün olacaktır. Bu kapsamda, tüm meslektaÅŸlarımızı sendikalarımıza katılmaya ve bize destek olmaya davet ediyoruz. Hep birlikte, daha güçlü ve etkili bir Mühendis Tek-Sen için el birliÄŸiyle çalışacağımıza olan inancımız tamdır. Birlikte baÅŸaracağımıza olan inancımızı koruyarak, daha parlak bir geleceÄŸe doÄŸru adım atacağız.
BÄ°RLEÅžEREK DAHA DA GÜÇLÜ OLACAÄžIZ!!!